M-am gandit si eu dupa ce am aflat de tot ce a facut sa solicit punerea lui sub interdictie judecatoreasca, doar ca din cate am inteles e un proces anevoios, e si neconstituțional, dureaza destul de mult si nici nu stiu care sunt costurile, caci banuiesc ca voi avea nevoie de un avocat. Si in plus, chiar daca reusesc sa obtin punerea sa sub interdictie judecatoreasca, nu stiu daca e permanenta sau doar temporara.
"Art. 936:
Cererea de punere sub interdicție judecătorească a unei persoane va cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 194, faptele din care rezultă alienația mintală sau debilitatea mintală a acesteia, precum și dovezile propuse."
Ce dovezi as putea include intr-o astfel de cerere? Nu ar fi nevoie de un act eliberat de un psihiatru? Un neurolog?
Si in afara de asta, am mai citit undeva ca sunt situatii in care unul dintre soti poate sa solicite ca celalalt sot sa nu mai poata incheia contracte de imprumut sau alte contracte care se pot solda cu executari silite fara sa aiba acordul si semnatura sa. E adevarat? Ar trebui sa fie, tanand cont ca mai multe decizii proaste de management a veniturilor afecteaza intreaga familie.
Estimativ, care ar fi costurile pentru un proces de punere sub interdictie judecatoreasca? Sa zicem ca nu am succes si instanta decide ca reclamatul nu este lipsit de discernamant, banuiesc ca eu, reclamantul, tot va trebui sa suport costurile de judecata.
Si inca ceva, s-ar putea face vreun contract legal intre mama si el prin care el sa fie obligat sa nu mai contracteze imprumuturi sau sa se puna girant, cel putin fara acordul ei scris, altfel va fi obligat sa-i plateasca despagubiri? Daca ea il ajuta sa isi plateasca datoriile, are nevoie de o garantie ca el nu o sa mai faca idiotii cu repercusiuni financiare grave asemenatoare in viitor.
Eu nu cred ca mai are discernamant din moment ce doar cu o pensie de 1000 de lei a putut face in asa fel incat sa aiba de platit lunar mai multe rate care impreuna fac cat dublul, daca nu triplul pensiei lui, asta pe langa executarea silita sub forma de poprire din pensie pentru un contract in care a girat in 2019 si la care debitorul principal nu si-a platit datoria. Mama sa are dementa si e internata intr-un azil si cred ca si el are un inceput de dementa, pe langa diabet si alte probleme, ca am vazut ca nu mai are tinere de minte, e si agresiv si a amenintat de mai multe ori ca se sinucide. Cum pot proceda exact ca sa demonstrez ca nu mai are discernamant? Ca el la psihiatru de buna voie nu cred ca vrea sa mearga.
Tatal meu pensionar face doar prostii, face imprumuturi si se pune girant aiurea si mi-e frica sa nu pierdem casa din cauza lui. In teorie el s-ar putea pune girant in 1000 de contracte diferite si cu pensia lui nu are de unde sa plateasca in caz ca debitorul principal nu isi plateste obligatiile. Si eu stiu pentru cine face el lucrurile astea (amanta) si acea persoana nu va plati niciodata, pentru ca n-are de unde. Cum fac ca sa il impiedic sa mai poata face imprumuturi si sa se puna girant? Ce demersuri legale pot aplica? Poate sotia face o cerere prin care sa i se interzica sa mai semneze contracte de imprumut, fie ca imprumutat, fie ca girant? Mama e si ea bolnava, si eu sunt, nu putem trai cu stresul ca din cauza lui pierdem tot ce avem.