avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Tatal meu pensionar face doar prostii, face ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Tatal meu pensionar face doar prostii, face imprumuturi si se ...

Tatal meu pensionar face doar prostii, face imprumuturi si se pune girant aiurea si mi-e frica sa nu pierdem casa din cauza lui. In teorie el s-ar putea pune girant in 1000 de contracte diferite si cu pensia lui nu are de unde sa plateasca in caz ca debitorul principal nu isi plateste obligatiile. Si eu stiu pentru cine face el lucrurile astea (amanta) si acea persoana nu va plati niciodata, pentru ca n-are de unde. Cum fac ca sa il impiedic sa mai poata face imprumuturi si sa se puna girant? Ce demersuri legale pot aplica? Poate sotia face o cerere prin care sa i se interzica sa mai semneze contracte de imprumut, fie ca imprumutat, fie ca girant? Mama e si ea bolnava, si eu sunt, nu putem trai cu stresul ca din cauza lui pierdem tot ce avem.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
Anaa23, utilizator
Buna ziua, daca are discernamant nu puteti face nimic. Daca nu are, solutia ar fi punerea sub interdictie judecatoreasca.
Eu nu cred ca mai are discernamant din moment ce doar cu o pensie de 1000 de lei a putut face in asa fel incat sa aiba de platit lunar mai multe rate care impreuna fac cat dublul, daca nu triplul pensiei lui, asta pe langa executarea silita sub forma de poprire din pensie pentru un contract in care a girat in 2019 si la care debitorul principal nu si-a platit datoria. Mama sa are dementa si e internata intr-un azil si cred ca si el are un inceput de dementa, pe langa diabet si alte probleme, ca am vazut ca nu mai are tinere de minte, e si agresiv si a amenintat de mai multe ori ca se sinucide. Cum pot proceda exact ca sa demonstrez ca nu mai are discernamant? Ca el la psihiatru de buna voie nu cred ca vrea sa mearga.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
Anaa23, utilizator
Nu se demonstreaza la psihiatru. In cadrul procesului de punere sub interdictie se va face o expertiza medico-legala care va decide daca are sau nu discernamant. Faptul ca uita sau ca nu isi manageriaza bine veniturile ori ca ia decizii neinspirate nu echivaleaza cu lipsa de discernamant. Trebuie sa cereti in instanta punerea sub interdictie printr-o cerere de chemare in judecata.
M-am gandit si eu dupa ce am aflat de tot ce a facut sa solicit punerea lui sub interdictie judecatoreasca, doar ca din cate am inteles e un proces anevoios, e si neconstituțional, dureaza destul de mult si nici nu stiu care sunt costurile, caci banuiesc ca voi avea nevoie de un avocat. Si in plus, chiar daca reusesc sa obtin punerea sa sub interdictie judecatoreasca, nu stiu daca e permanenta sau doar temporara.
"Art. 936:
Cererea de punere sub interdicție judecătorească a unei persoane va cuprinde, pe lângă elementele prevăzute la art. 194, faptele din care rezultă alienația mintală sau debilitatea mintală a acesteia, precum și dovezile propuse."
Ce dovezi as putea include intr-o astfel de cerere? Nu ar fi nevoie de un act eliberat de un psihiatru? Un neurolog?
Si in afara de asta, am mai citit undeva ca sunt situatii in care unul dintre soti poate sa solicite ca celalalt sot sa nu mai poata incheia contracte de imprumut sau alte contracte care se pot solda cu executari silite fara sa aiba acordul si semnatura sa. E adevarat? Ar trebui sa fie, tanand cont ca mai multe decizii proaste de management a veniturilor afecteaza intreaga familie.
Estimativ, care ar fi costurile pentru un proces de punere sub interdictie judecatoreasca? Sa zicem ca nu am succes si instanta decide ca reclamatul nu este lipsit de discernamant, banuiesc ca eu, reclamantul, tot va trebui sa suport costurile de judecata.
Si inca ceva, s-ar putea face vreun contract legal intre mama si el prin care el sa fie obligat sa nu mai contracteze imprumuturi sau sa se puna girant, cel putin fara acordul ei scris, altfel va fi obligat sa-i plateasca despagubiri? Daca ea il ajuta sa isi plateasca datoriile, are nevoie de o garantie ca el nu o sa mai faca idiotii cu repercusiuni financiare grave asemenatoare in viitor.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
Anaa23, utilizator
Institutia e neconstitutionala in prezent se asteapta modificarea legii. Cu toate acestea, instantele admit cererile motivat de legislatia europeana. Nu se percepe taxa de timbru iar onorariul de avocat vi-l poate spune un avocat numai dupa studierea documentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Incasare pensie de la persoana alcoolica aioaneicezar aioaneicezar Buna ziua Exista vreo modalitate de a incasa banii de pensie in locul persoanei de drept? Persoana in cauza este alcoolic si toti banii se duc pe bautura. ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)