Pentru ca am primit răspuns la întrebarea mea, vi-l transmit si dvs. pentru ca pe viitor sa știți si sa puteți răspunde.
Pe scurt, pensia militara si pensia civila se tratează separat, iar in cazul personalului militar se aplica Legea 223/2015.
De ex: O persoana născută în 1964, se poate pensiona începând cu luna septembrie 2021 (in funcție de luna nașterii) daca îndeplinește condițiile prevăzute mai jos:
Art.16 (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din lege. Anexa la legea sus-menționată cuprinde VÂRSTA STANDARD de pensionare pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.
Condițiile speciale privind reducerea vârstei standard de pensionare - se regăsesc la art.21 din aceasta lege.
Pentru obținerea pensiei civile se aplica prevederile Legii 263/2010 actualizata, iar vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 ani (art.53).
Bună ziua,
Am rugămintea sa mă ajutați cu info legate de pensie (militară+civilă).
Soțul meu, născut in 1964, a făcut 2 ani de armata, 4 de scoală militara de aviație și are 9 ani vechime cu contract (pilot supersonic - grupa 1 de munca).
A trecut in rezerva cu gradul de locotenent comandor.
Pana in prezent a continuat activitatea in viața civilă.
Acum, la 58 de ani, se poate pensiona?
Multumesc!