A intrat la Academia Mircea cel Batran pe locurile IGPF in anul 2006. in decembrie 2006 cei de la biroul personal al IGPF
i-au informat (pe studentii lor din cadrul Academiei Mircea cel Batran) ca exista un loc disponibil ptr Academia Pazei de Coasta a SUA si ca doritorii se pot inscrie la concurs ptr scolarizarea gratuita acordata de guvernul SUA in favoarea Ministerului de Interne.
Dupa sustinerea testelor medicale, sportive, examene, dupa interviul sustinut cu cei de la Ambasada SUA din Buc. si dupa publicarea rezultatelor la teste (TOEFL si ACT) a fost admis. Tin sa mentionez ca toate cheltuielile legate de admitere au fost suportate de catre familie, IGPF-ul nemaimplicindu-se cu absolut nimic.
In urma interviului cu reprezentantul Ambasadei SUA, am luat cunostiinta de faptul ca exista niste termene limita ptr inscriere si depunerea actelor, precum si unele conditii care trebuiesc indeplinite (una dintre conditii fiind faptul ca la inscriere trebuie achitata o taxa de 3000 USD, o alta conditie impunea faptul ca studentul trebuie sa lucreze pentru IGPF o anumita perioada de timp).
Ce sa zic... Exceptand faptul ca cei de la IGPF au primit o instiintare din partea USCGA si au dat-o mai departe in teritoriu, nu s-au mai implicat cu nimic. Nu au asigurat studentilor transportul catre centrul de testare, inscriere si nici macar nu au luat legatura cu conducerea Academiei McB ca sa le permita plecarea la testare (trebuie sa aveti in vedere ca vorbesc despre studenti ai unei scoli militare, care au 3 apeluri pe zi, program militar si consemnare in cazarma si care au depus un Juramant militar).
Dupa admiterea la USCGA a inceput alergatura ptr obtinerea vizei de studii in SUA, ptr obtinerea fondurilor, achizitionarea biletului de avion, a pasaportului etc. Sincer, fara sprijinul celor de la Ambasada SUA, nu cred ca as fi reusit. Au dat inclusiv telefon la Academia McB ca sa i se dea voie sa plece din scoala in vederea obtinerii actelor. Am avut inclusiv suportul celor de la Ministerul de Interne in vederea obtinerii pasaportului de servici, dar din partea celor de la IGPF nimic. A plecat cu pasaport de servici, deoarece cei de la Ministerul de Interne, au considerat ca nu a plecat in nume propriu ci trimis de catre institutie subordonata lor (IGPF).
In tot acest timp am incercat sa iau legatura cu un factor decizional din IGPF, care sa hotarasca implicarea lor in aceasta situatie si in punerea la dispozitie a fondurilor necesare, dar nu am reusit sa gasesc nici un fel de intelegere (eu locuiesc in Constanta si toate persoanele care m-ar fi putut ajuta sunt in Bucuresti si de cele mai multe ori de negasit). Singurul lucru pe care l-am obtinut de la IGPF a fost o adresa catre Academia McB prin care ii anuntau ca fiul meu a fost admis la USCGA si doresc retragerea lui din cadrul Academiei McB.
Deoarece, termenul limita (14.06.2007) se apropia am cumparat biletul de avion, am contractat un credit bancar ptr suma de 3000 USD, dar inainte de plecare am fost anuntat de catre Ambasada SUA ca USCGA refuza primirea celor 3000 USD din partea familiei, avand in vedere faptul ca studentul este trimis al IGPF si nu devine studentul lor in nume propriu. Ca urmare, a plecat la USCGA, iar in octombrie 2007 IGPF a virat suma respectiva (intre timp datorita insistentelor Ambasadei SUA a aparut HG 1065/2007).
Abia in aprilie 2008 am reusit sa recuperez de la IGPF contravaloarea biletului de avion ptr plecarea catre USCGA, desi "temeiul legal" exista din septembrie 2007, acestia refuzand sa acopere si restul cheltuielilor (admitere, biletul de avion ptr sosirea pe timpul vacantei de iarna si diurna).
Pe 1 octombrie 2007 am trimis o petitie catre IGPF in care ceream rambursarea cheltuielilor si plata diurnei, iar pe 30.10.2007 am primit raspunsul IGPF prin care ma anuntau ca pot recupera c/val biletului de avion, ca au platit taxa de inscriere de 3000 USD, dar ca fiul meu nu poate beneficia de drepturile cuvenite prin HG 518/ 1995 pentru ca "nu poate fi catalogat drept personal trimis in strainatate".
Cei de la IGPF se folosesc cu succes de HG 1065/2007, care este foarte restrictiva si nominalizata, comparativ cu HG 518/1995, in care eu consider ca se poate incadra.
adresa facuta catre IGPF si cu raspuns scris de la ei se considera demers legal?
m-am interesat la Academia Mircea cel Batran (neoficial) si ei au in acest moment 2 studenti plecati in aceleasi conditii de studii la Academia de marina a SUA si studentii respectivi beneficiaza de hg 518.
actele in baza carora a plecat sunt relativ putine. Oficial doar a semnat angajamentul cu IGPF (de la care nu avem nicio copie) si faptul ca a plecat cu pasaport de servici, desi inca nu este angajatul lor. Si faptul ca HG 1065/ 2007 a fost emis special ptr el.
in hg 518/ 1995 e stipulat faptul ca personalul roman trimis in strainatate beneficiaza de transport platit de catre unitatea trimitoare si de diurna (in cazul lui 50% pentru ca are mancare si cazare asigurata), iar in hg 1065/ 2007 scrie ca i se va plati doar transportul la plecare si la terminarea studiilor (adica dupa 4 ani).
Ca urmare cei de la Politia de Frontiera refuza sa ii plateasca drepturile stipulate de hg 518 folosind ca referinta hg 1065.
Inca din primul an de facultate (la Academia Mircea cel Batran) a semnat un angajament cu Politia de Frontiera ptr o perioada de 8 ani. Inainte de plecarea in SUA a semnat un alt angajament cu aceeasi institutie ptr o perioada de 10 ani.
Ce nu inteleg eu, este faptul ca inclusiv in hg 1065/2007 e stipulat faptul ca se pregateste "pentru nevoile de personal ale" IGPF, dar pe de alta parte IGPF-ul imi spune ca nu se incadreaza in prevederile hg 518/1995 si "nu poate fi catalogat drept personal trimis in strainatate".
ideea e ca nu putea fi admis in SUA fara acordul IGPF asa cum apare si in corespondenta dintre IGPF si Academia SUA.
Fiul meu, a fost student la Academia Navala Mircea cel Batran Constanta pe unul din locurile alocate Politiei de Frontiera. In decembrie 2006 Politia de Frontiera a oferit studentilor lor posibilitatea de a aplica pentru efectuarea studiilor in cadrul Academiei Pazei de Coasta a SUA.
Dupa sustinerea examenelor necesare si depunerea dosarului - care includea si o adresa din partea Politiei de Frontiera catre Academia Pazei de Coasta a SUA prin care adeveresc ca dupa terminarea studiilor, studentul va fi incadrat in structurile acesteia, fiul meu a fost unul dintre cei patru studenti internationali admisi, fiind primul student roman la aceasta Academie.
Toate cheltuielile legate de examinari, obtinerea pasaportului de servici, a vizei de studii in S.U.A. si transportul catre U.S.C.G.A. au fost efectuate de catre familie.
Abia in septembrie 2007, dupa multe demersuri facute de catre familie si de catre cei de la Ambasada SUA, a aparut “temeiul legal” prin H.G. 1065 din 05.09.2007, cu toate ca din 1995 exista H.G. 518 care stipuleaza drepturile si obligatiile personalului roman trimis in strainatate.
Nici in ziua de azi cei de la Politia de Frontiera nu ii platesc diurna, iar cheltuielile de transport pe timpul vacantelor sunt inca suportate de noi, desi H.G. 518 stipuleaza cu totul alte drepturi.
Credeti ca exista vreo rezolvare? Sincer ma aflu deja in situatia de a-l retrage de la acea scoala din cauza cheltuielilor care ma depasesc cu mult si pe care nu ma asteptam sa le am.