Fiul meu, a fost student la Academia Navala Mircea cel Batran Constanta pe unul din locurile alocate Politiei de Frontiera. In decembrie 2006 Politia de Frontiera a oferit studentilor lor posibilitatea de a aplica pentru efectuarea studiilor in cadrul Academiei Pazei de Coasta a SUA.
Dupa sustinerea examenelor necesare si depunerea dosarului - care includea si o adresa din partea Politiei de Frontiera catre Academia Pazei de Coasta a SUA prin care adeveresc ca dupa terminarea studiilor, studentul va fi incadrat in structurile acesteia, fiul meu a fost unul dintre cei patru studenti internationali admisi, fiind primul student roman la aceasta Academie.
Toate cheltuielile legate de examinari, obtinerea pasaportului de servici, a vizei de studii in S.U.A. si transportul catre U.S.C.G.A. au fost efectuate de catre familie.
Abia in septembrie 2007, dupa multe demersuri facute de catre familie si de catre cei de la Ambasada SUA, a aparut “temeiul legal” prin H.G. 1065 din 05.09.2007, cu toate ca din 1995 exista H.G. 518 care stipuleaza drepturile si obligatiile personalului roman trimis in strainatate.
Nici in ziua de azi cei de la Politia de Frontiera nu ii platesc diurna, iar cheltuielile de transport pe timpul vacantelor sunt inca suportate de noi, desi H.G. 518 stipuleaza cu totul alte drepturi.
Credeti ca exista vreo rezolvare? Sincer ma aflu deja in situatia de a-l retrage de la acea scoala din cauza cheltuielilor care ma depasesc cu mult si pe care nu ma asteptam sa le am.
dupa cate inteleg eu sunt hotarari guvernamentale care se contrazic, fiul dv. fiind admis la studii in strainatate ,
imi puteti spune care este contrazicerea? ,
ce fel de acte a semnat ?
(o hotarare ii de dreptul sa aiba decontate cheltuielile iar alta i le ia inapoi statul jucandu-se in acest fel }
in hg 518/ 1995 e stipulat faptul ca personalul roman trimis in strainatate beneficiaza de transport platit de catre unitatea trimitoare si de diurna (in cazul lui 50% pentru ca are mancare si cazare asigurata), iar in hg 1065/ 2007 scrie ca i se va plati doar transportul la plecare si la terminarea studiilor (adica dupa 4 ani).
Ca urmare cei de la Politia de Frontiera refuza sa ii plateasca drepturile stipulate de hg 518 folosind ca referinta hg 1065.
Inca din primul an de facultate (la Academia Mircea cel Batran) a semnat un angajament cu Politia de Frontiera ptr o perioada de 8 ani. Inainte de plecarea in SUA a semnat un alt angajament cu aceeasi institutie ptr o perioada de 10 ani.
Ce nu inteleg eu, este faptul ca inclusiv in hg 1065/2007 e stipulat faptul ca se pregateste "pentru nevoile de personal ale" IGPF, dar pe de alta parte IGPF-ul imi spune ca nu se incadreaza in prevederile hg 518/1995 si "nu poate fi catalogat drept personal trimis in strainatate".
ideea e ca nu putea fi admis in SUA fara acordul IGPF asa cum apare si in corespondenta dintre IGPF si Academia SUA.
ceea ce mi se pare urgent in acest caz trebuie sa stiti ca in cazul in care are de primit plata diurna , aici pot intervenit termeni de prescriptie( de ex. daca in termen de 3 ani de la data cand trebuia platita creanta , nu s-a intervenit in acest interval in nici un fel ,isi pierde temeiul legal pt. a putea avea castig de cauza in recuperarea a ceea ce a pierdut
in alta ordine de idei am experienta bogata in vestul europei , si nu mi se pare logic sa nu isi poata continua stdiile in sua , poate cumva sa gaseasca o metoda pt. a avea un buget cat de cat acceptabil,
eu cred ca aici este vorba de bursa de studii, bine ar fi pt. a cere sfatul unui avocat care sa examineze actele de munca , in orice caz in cazul in ca este vorba de plata drepturilor salarialei nu aveti , sau mai bine zis nu are de platit taxa in justitie
in concluzie trebuie examinate actele pe baza carora a plecat , pt. a vedea in ce lege intra, nu mi se pare simpulu fara toate datele spetei, in orice caz sper sa aveti o solutionare favorabila
adresa facuta catre IGPF si cu raspuns scris de la ei se considera demers legal?
m-am interesat la Academia Mircea cel Batran (neoficial) si ei au in acest moment 2 studenti plecati in aceleasi conditii de studii la Academia de marina a SUA si studentii respectivi beneficiaza de hg 518.
actele in baza carora a plecat sunt relativ putine. Oficial doar a semnat angajamentul cu IGPF (de la care nu avem nicio copie) si faptul ca a plecat cu pasaport de servici, desi inca nu este angajatul lor. Si faptul ca HG 1065/ 2007 a fost emis special ptr el.
depinde cand a facut studiile, cand le-a inceput , trebuie vazut in ce lege (hotarare se incadreaza), ce fel de raport juridic era, trebuie examinate actele pe care le aveti, de ce spuneti ca a plecat cu pasaport de serviciu pe ce baza , daca era pt. studii, aici nu pot sa va spun daca bursa de studiu este acordata de statul roman sau de cel american , de cat timp este pecat , , etc.
daca spuneti ca sunt altii care beneficiaza si este in acelasi fel poate sa fie discriminare , si atunci est fapta penala
este interesant cazul dv. actul pe care il veti primi de la igpf poate fi atacat in instanta , sunt si aici termene ,,,,,
Alte discuții în legătură
Diurna externa
ggrumezescu
buna seara, va rog sa-mi dati cateva lamuriri privind calcului diurnei externe la o deplasare in Germania.
Sunt angajata la o companie privata si ma voi afla ... (vezi toată discuția)