avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare diurna externa - fractii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare diurna externa - fractii

Buna ziua,

stie cineva in ce cuantum se acorda diurna externa in zilele de plecare si retur (de exemplu, cand persoana delegata este in avion, doar 6 sau 7 ore) ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nimeni1 , utilizator 13:53, 6 Septembrie 2016
Pentru sectorul privat , ar trebui ca angajatorul sa aiba o procedura operationala privind modul de acordare a diurnei interne/externe, intrucat Codul Muncii la art.44 alin.2 dispune ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Pentru sectorul bugetar avem HG 518/1995 :
art. 7^1
(1) Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.

(2) Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.

La art.17 alin.1 din acest act normativ se prevede ca, se recomanda agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altor asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.

In practica intalnita, marea majoritate a angajatorilor privati respecta prevederile HG 518/1995.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare? AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, li se acora diurna pentru ziua in care este sarbataoare?Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata diurna externa Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua. As dori sa aflu daca diurna externa cuvenita personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unei misiuni cu caracter temporar trebuie ... (vezi toată discuția)
Calcul diurna externa elia_carmen elia_carmen cat este si cum se calculeaza diurna pt doua zile in Emiratele Arabe ? (vezi toată discuția)