avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare?

Buna ziua, pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, li se acora diurna pentru ziua in care este sarbataoare?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 15 Ianuarie 2015
Art. 5 HG 518/1995 Art. 5
"(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă,.."

Diurna se acorda pe zile calendaristice.
art.44 (2) C.mun - Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

HG 518/1995 este aplicabila in totalitate sectorului bugetar , insa si angajatorii din sectorul privat o pot aplica.

"Perioada pentru care se acordă diurna în valută se determină în funcţie de mijlocul de transport folosit, avându-se în vedere:
a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, şi momentul aterizării avionului, la sosirea în ţară, de şi pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât şi la înapoierea în ţară.

Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore."
(art.7 alin.2 si 3 din HG nr.518/1995).

Indemnizatie de delegare, denumita si diurna, se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile in interiorul tarii, cat si pentru cele in strainatate, intr-un cuantum stabilit expres de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare diurna externa - fractii nimeni1 nimeni1 Buna ziua, stie cineva in ce cuantum se acorda diurna externa in zilele de plecare si retur (de exemplu, cand persoana delegata este in avion, doar 6 sau ... (vezi toată discuția)
Diurne soferi ban gheorghe ban gheorghe va rog sa imi spuneti cum se calculeaza diurna unui sofer (vezi toată discuția)
Calcul diurna externa elia_carmen elia_carmen cat este si cum se calculeaza diurna pt doua zile in Emiratele Arabe ? (vezi toată discuția)