avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Activitate ilenushu

Activitate ilenushu

Impresia ta referitoare la modificarea legii este f aproape de adevar pentru ca s-a propus si modificarea Legii 51, pentru ca cei cu 10 ani vechime sa nu mai intre in Barou cu scutire de examen, ci pe baza de examen de admitere. La momentul la care se va adopta legea, daca se va adopta, probabil se va modifica din nou Statutul, pentru ca celor cu 10 ani sa le permita totusi sa intre definitivi...
Deci cumva regula de la 5 ani s-a mutat la 10 ani, iar regula de la 10 ani cu scutire dispare.
Parerea mea este ca se doreste limitarea numarului de persoane care intra in avocatura in general, precum si conditionarea pentru cat mai multi a intrarii in avocatura de stagiatura, de nevoia de a avea un maestru...
Nu ma incanta ideea sa devin stagiara dupa 7 ani de experienta (la nr-ul asta de ani duce calculul final,), sa fiu dependenta de un avocat coordonator 2 ani, pentru ca la 9 ani, cu un an inainte de a avea 10, sa dau definitivat, cand la 10 poate inca se va mai intra doar pe baza de examen de admitere, daca o sa-mi mai doresc sa fac parte din organizatia asta.
Daca modificarea s-ar fi publicat in M OF f rapid dupa adoptare sau daca macar ar fi fost semnalata pe site-ul uar sau cel al baroului bucuresti astfel incat sa atraga atentia, mi se parea corect. Nu este normal sa aflu din intamplare, pe acest site, ca e posibil sa dau examen in noiembrie, sa achit niste taxe destul de consistente si sa ma trezesc ca ma inscriu ca si stagiar, dupa plata unei taxe si mai consistent si, intreband mai multi avocati, care teoretic ar trebuie sa fie la curent cu modificarile Statutului, sa nu aiba idee de asa ceva.
Mult succes!
Am coroborat eu articolele din Lege, din Statut si din Hotararea de modificare si concluzia este ca Hotararea 6 de modificare a Statutului avocatului este in vigoare din data adoptarii ei, adica din 21.06.2008.
Legea nu prevedea varianta de intrare in Barou ca definitiv cu 5 ani experienta, acest aspect fiind mentionat numai in statut, pe care Congresul avocatilor are competenta sa-l modifice.
Se va publica probabil si in M Of, dar nu e conditie pentru ca Hotararea sa intre in vigoare, asa ca probabil se va publica dupa examentul din admitere din noiembrie, ca sa mai incaseze niste bani de la cei care ar da examen ca sa intre ca si definitivi.
Imi pare rau ca iti dau vesti proaste.
Uite si articolele relevante.

Lege 51:
Art. 61. - (1) Congresul avocaţilor are următoarele atribuţii:
d) adoptă şi modifică statutul profesiei şi statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi pe baza proiectelor întocmite de Consiliul U.N.B.R.;
(2) Hotărârile congresului sunt definitive şi obligatorii pentru toate organele profesiei.

Statutul avocatului in forma nemodificata:

Art. 281. - (1) Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivată în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare în aceasta funcţie, dobândeşte, potrivit art. 19 alin. (2) şi (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.

Si iata si forma modificata:
6. Articolul 281 alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in funcţia juridica pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in acesta funcţie, dobândeşte, potrivit art.19,al.2 si 3 din Lege, calitatea de avocat definitiv,cu excepţia cazurilor in care primirea in profesie s-a făcut prin examen, in condiţiile disp.art.16,ind.1,pct.1 din Lege”.

Finalul Hotararii care arata in mod clar ca e in vigoare:
Art. II – Prezenta Hotărâre intră în vigoare de la data adoptării, conform art. 61 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi va fi adusă la cunoştinţa avocaţilor prin publicarea ei pe site-ul www.unbr.ro şi prin grija barourilor.
Art. III – Statutul profesiei de avocat, cu modificările ulterioare, va fi republicat, dându-se textelor o nouă numerotare.
Si eu m-am bazat pe Hotararea CBB din februarie 2008. Mi-am propus sa dau examen de admitere in Barou anul acesta, convinsa fiind ca, avand 6 ani experienta, daca iau examenul, o sa fiu inscrisa direct ca avocat definitiv.
Dar tocmai am gasit Hotararea pentru modificarea si completarea Statutului de avocat adoptata de Congresul Avocatilor pe baza proiectului Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania in data de 21.06.2008.
Din aceasta Hotarare, coroborata cu Statutul si cu Legea 51, eu inteleg ca, pentru ca un consilier juridic sa devina avocat definitiv, fara a sustine examen de definitivare, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
1. sa aiba vechime de minim 10 ani inainte de intrare in barou; (altfel, daca ar avea doar 5, ar trebui sa dea examen de admitere in barou si nu se indeplineste art 7 din noua hotarare care spune ca sunt exceptati cei care intra pe baza de examen, deci inclusiv cei cu 5 ani);
2. sa fi fost definitivat in functia juridica desfasurata anterior;
3. si inca o noutate vechimea de 10 ani calculati retroactiv de la intrarea in barou sa fie neintrerupta!!!

Va rog mult sa cititi si voi Hotararea, e pe site-ul Baroului Bucuresti la Noutati - Hotarari si Decizii aprobate de Congresul Avocatilor din 2008 - Hotararea nr 6.
Astept cat mai repede un feed-back referitor la acest subiect pentru ca mi se pare ca prevederile astea se invart intr-un cerc vicios al carui efect este ca, desi ai 5 ani de experienta, va trebui sa intri ca stagiar pentru 2 ani si apoi sa dai examen de definitivat.