avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Activitate kindris.daniel

Activitate kindris.daniel

revin asupra intrebarii anterioare cu mai multe mentiuni

Buna ziua,

Sunt un fermier inca tanar ( 48 ani ) si destul de mic ( lucrez aproximativ 210 ha – in proprietate 30 ha pe restul suprafetei fiind incheiate contracte de arenda ), am facut studii superioare economice si incerc sa dezvolt firma pe care o administrez cat pot de mult.
Din anul 2011 de cand mi-am inceput activitatea de fermier , m-am lovit in multi ani de seceta iar acest lucru am vrut sa il combat infiintand un sistem de irigatii complet nou folosind fonduri exclusiv private.
In acest moment proiectul este in proportie de 90% finalizat iar valoarea lui ajunge la aproximativ 2.000.000 lei.
Sprafata pe care o voi iriga si care o declar la APIA este de aroximativ 100 ha.
Impreuna cu Directia Agricola a Comunei ……….prin reprezentantul sau domnul …………….. si cu ceilalti fermieri s-a hotarat sa se comaseze terenurile astfel incat sa se poata lucra cu utilaje mai mari si mai performante chiar daca contractele de arenda nu sunt semnate pe suprafetele lucrate ( de exemplu eu am 82 contracte semnate cu proprietari de teren din comuna ……………. in 27 blocuri fizice si 108 parcele cu suprafete intre 0.1 ha pana la maxim 2 ha ). Daca nu se facea aceasta comasare ar fi insemnat sa lucrez 108 parcele in loc de 14 cate lucrez in prezent.

Am incercat sa facem schimburi de teren dar o mare parte dintre proprietarii de teren au decedat iar mostenitorii nu isi fac , din motive financiare sau de alta natura , mostenirile.

In acest moment ma confrunt cu o situatie nedorita si care poate crea un precedent care va face ca investitia mea in sistemul de irigatii sa nu mai poata fi folosita, situatie pe care doresc sa v-o supun atentiei.
O persoana care are terenul in arenda la o alta firma s-a hotarat sa vanda o suprafata de teren de ……………. suprafata care este lucrata efectiv de firma al carui administrator sunt si care se afla pe tarlaua si parcela care va fi irigata .

DORESC SA IMI COMUNICATI DACA FIRMA PE CARE O ADMINISTREZ, CA FIRMA CARE A FACUT INVESTITII INTR - UN SISTEM DE IRIGATII CARE VA FI FOLOSIT PENTRU A IRIGA TARLALELE 63 SI 64 ARE PRIORITATE INAINTEA ARENDASILOR PENTRU CUMPARAREA TERENURILOR CARE VOR FI SUPUSE VANZARII

Conform legii numarul 175/14 august 2020 pentru completarea si modificarea legii numarul 17/2014 la articolul I puncul 2) litera b. este specificat ca :
“ ... b) preemptori de rang II: proprietarii investițiilor agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei, irigații exclusiv private și/sau arendașii. În cazul în care pe terenurile supuse vânzării se află investiții agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei și pentru irigații, prioritate la cumpărarea acestor terenuri au proprietarii acestor investiții;”
Din discutiile avute cu doamna jurist de la Consiliul Local ………….si cu doamna jurist de la Directia Agricola ………….firma pe care o administrez ar fi preemptor doar pe suprafata de deasupra conductei ceea ce din punctul meu de vedere este inacceptabil.
Specific ca conducta este ingropata in pamant la adancimea de 1.5 m si are o lungime de aproximativ 3000 m.
Conform dexului limbii romane prin irigatie intelegem : “ IRIGÁȚIE, irigații, Ansamblul lucrărilor efectuate pentru a se asigura aprovizionarea cu apă a culturilor agricole în vederea măririi producției și asigurării independenței acesteia față de regimul pluviometric.”
Specific ca acest proiect are toate avizele necesare ( certificat de urbanism, aviz de la Mediu, studiu hidrologic actualizat de la INHGA, aviz de la Apele Romane, autorizatie de construire si toate actele necesare.
Anexat acestui email va trimit plansa cu localizarea sistemului de irigatii ( puctele rosii reprezinta hidrantii ), iar utilajele care vor uda efectiv sunt 4 tamburi dotati cu rampe de 50 metri fiecare care vor fi conectati la hidranti.
Va multumesc pentru timpul alocat studierii acestei situatii si astept cu nerabdare un raspuns din partea dumneavoastra

Bună ziua

Conform legii 175/ 2020 referitoare la vânzarea terenurilor extravilane preemptorii de rang II sunt investitorii în irigații înaintea arendasilor.. Am realizat un sistem de irigații pentru o suprafață de aproximativ 100 ha din fonduri exclusiv private. Conform juriștilor de la Directia Agricola și de la Primărie eu aș fi preemptor doar pe terenul de deasupra conductei și în nici un caz pe terenul pe care îl voi iriga.

In situația în care arendasul va primi aviz pozitiv pentru a cumpăra un teren pe care eu îl irig ce șanse aș avea dacă as da în judecată Directia Agricolă.

Vă mulțumesc pentru răspuns