avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Activitate Andrey28

Activitate Andrey28

Da, banca imi zice ca ei nu pot sa emita un simplu act aditional la contractul de credit si ca trebuie sa startam un alt credit in aceleasi conditii ca cel initial, cu evaluare imobil, cu trimis dosar la fond si in care sa figureze actuala mea sotie., desi ma incadrez fara probleme cu venitul. Multumesc!

gi-jane2 a scris:

in urma solutiei definitive, am depus hotararea legalizata, plata sultei,

asta inseamna sa nu faci ce trebuie de la inceput. dvs cand ati facut partaj, trebuia citata si banca daca voiati ca dvs sa preluati creditul sau dansa sa fie scoasa
.
din pacate pt sotia dvs, nu va avea castig de cauza, ca nu e ceva ce puteti face pe de-o parte, deci nu tine de dvs decat in msaura sa solicitati, dar nu sa si obtineti si 2, nu poate dovedi ca in lipsa acestui credit, ar fi putut obtine finantare.
imi solicita sa deschid un nou contract de credit Noua Casa in care sa figureze actuala sotie (care deja este beneficiar Prima Casa) pentru a-l inlocui pe cel curent,

in ce priveste banca, ori ati inteles gresit, ori e aberatie

Multumesc!
Eu am transmis cerere la banca pentru excludere co-platitor/co-debitor in urma solutiei definitive, am depus hotararea legalizata, plata sultei, indeplinesc conditiile legate de venit fara nicio problema, s-a realizat interogarea la ANAF, acelasi angajator de peste 15 ani, fara alte credite. Creditul a fost tot timpul platit doar de mine la timp.

Banca ezita sa imi raspunda in scris la solicitari, imi solicita sa deschid un nou contract de credit Noua Casa in care sa figureze actuala sotie (care deja este beneficiar Prima Casa) pentru a-l inlocui pe cel curent, desi raspunsul de la FNGCIMM este destul de clar la pct.2:

Raspuns primit de la FNGCIMM:

"1. O persoana ce a detinut deja calitatea de beneficiar in cadrul programului, nu mai este eligibil pentru un nou credit Noua Casa.

2. In privinta preluarii creditului de la sot/sotie ca urmare a divortului, raspunsul este Da, procedura fiind clara:

Pentru incheierea documentelor de partaj este necesar numai acordul Bancii, asa cum este prevazut la art. 3.5 alin.(1) din Anexa 6 -“Protocol cadru”: “Art. 3.5 (1) Finantatorul isi exprima acordul, in nume si cont propriu si in numele si contul statului, pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul programului de catre:[…]c) unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii;[…]”

Ulterior, Finantatorul are obligatia, conform prevederilor art. 6.14 din protocolul sus-mentionat, sa transmita letric la Fond documentatia necesara pentru incheierea actului aditional la contractul de garantare"


Acum, fosta sotie doreste sa ma ationeze in instanta pentru situatia data si pentru daune insemnand chiria pe care o plateste lunar neavand posibilitatea accesarii unui credit imobiliar.

gi-jane2 a scris:

daca citeaza si banca si daca debtorulindeplineste conditiile.
dvs aveti u contract cu banca, instanta nu poate obliga una din parti, respectiv de banca sa va accepte conditiile dvs.

Multumesc! Persoana ramasa ca si co-platitor/co-debitor intentioneaza sa actioneze in instanta proprietarul apartamentului pentru a-l obliga sa rezolve situatia. Se poate rezolva in instanta?
Care sunt pasii de urmat pentru excluderea unei persoane ramasa co-platitor/co-debitor ca urmare a partajului intr-un contract de credit ipotecar Prima Casa?
Mentionez ca proprietarul apartamentului in urma partajului nu poate indeplini conditiile bancii pentru inlocuire co-platitor/co-debitor. Multumesc!

Buna ziua!

As avea ne voie de ajutor cu un raspuns la urmatoarea speta: In urma partajului din urma cu cativa ani s-a stabilit ca la mine sa ramana apartamentul si creditul Prima Casa de plata cu plata unei sulte catre fosta sotie insa fosta sotie a ramas "prinsa" in contractul de credit. Mentionez ca ratele sunt si au fost platite tot timpul la zi de mine, sulta achitata.
Am inceput demersurile la banca pentru excluderea acesteia ca si co-platitor/co-debitor, situatia financiara imi permite sa preiau creditul de unul singur fara probleme. Banca nu doreste insa incheierea unui simplu act aditional dupa verificarea mea dpdv al venitului ci doreste sa refac creditul in aceleasi conditii iar ca si co-platitor/co-debitor sa fie prinsa in contract si actuala sotie considerandu-se apartamentul ca bun comun.
Cum actuala sotie nu doreste si nici nu prea poate sa faca parte din noul contract de credit (detine deja un apartament cu credit Prima Casa), fosta sotie imi transmite ca ma va actiona in instanta pentru a o scoate ca si co-platitor/co-debitor din contrcatul de credit, eventual imi va cere sa-i platesc chiria pentru perioada in care nu poate contracta un credit imobiliar avand in vedere situatia prezentata.

As dori o parere referitor la posibila actiune a fostei sotii in instanta si ce cale as putea urma pentru a rezolva amiabil situatia creata?

Multumesc!