avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Activitate cos75

Activitate cos75

Incerc de ani intregi sa racordez la reteaua de alimentare cu energie electrica o casa construita in Maramures.

Initial, primaria a fost de acord sa ne ajute in demersurile noastre, iar Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord mi-a intocmit un SF, a calculat costurile racordării și mi-a înaintat un contract de realizare a lucrărilor fără a-mi solicita vreun act/ document din partea autoritatilor locale (PUG, PUZ etc.).

Cum costurile erau foarte mari (casa este situata la cca. 400 m de reteaua existenta), am amanat o decizie in sensul asta.

Au aparut apoi prevederi legale mai favorabile, prin care operatorul de distribuitie este obligat sa suporte o parte insemnata a costurilor, iar primaria putea contribui si ea. Insa demersurile mele de a beneficia de aceste prevederi s-au lovit de refuzul primariei de a face orice in sensul asta, si al operatorului de distributie de a realiza lucrarea fara implicarea primariei.

Apoi a aparut Legea 290/ 15 decembrie 2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative, care prevedea racordarea gratuita de catre operatorul de distributie, daca imobilul era la amplasat la mai putin de 2 km de retea.

Asa ca am depus o noua cerere la operatorul de distributie, in baza noii legislatii. Numai ca ditribuitorul mi-a raspuns ca de fapt nu e gratuit, va trebui sa acoper o parte din costuri iar o simpla cerere nu e de ajuns, trebuie insotita de tot felul de documente a caror elaborare este de competenta primariei (PUD, PUZ etc.). Iar primaria, ca de obicei, refuza sa le elaboreze. ANRE, la care am apelat, s-a spalat si el pe maini.

Intre timp, anul asta guvernul a modificat legea si a stabilit ca nu mai e gratuita racordarea. Asa ca trebuie sa pornesc de la inceput tot demersul.

Si l-as porni, dar daca operatorul de distributie imi cere iar documente pe care primaria refuza sa le elaboreze, e degeaba.

Puteti sa ma indrumati si pe mine ce sa fac pentru a obliga primaria si operatorul de distributie sa aplice prevederile legale referitoare la racordarea la reteaua de energie electrica?