avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordarea unui imobil la reteaua de alimentare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordarea unui imobil la reteaua de alimentare cu energie electrica

Incerc de ani intregi sa racordez la reteaua de alimentare cu energie electrica o casa construita in Maramures.

Initial, primaria a fost de acord sa ne ajute in demersurile noastre, iar Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord mi-a intocmit un SF, a calculat costurile racordării și mi-a înaintat un contract de realizare a lucrărilor fără a-mi solicita vreun act/ document din partea autoritatilor locale (PUG, PUZ etc.).

Cum costurile erau foarte mari (casa este situata la cca. 400 m de reteaua existenta), am amanat o decizie in sensul asta.

Au aparut apoi prevederi legale mai favorabile, prin care operatorul de distribuitie este obligat sa suporte o parte insemnata a costurilor, iar primaria putea contribui si ea. Insa demersurile mele de a beneficia de aceste prevederi s-au lovit de refuzul primariei de a face orice in sensul asta, si al operatorului de distributie de a realiza lucrarea fara implicarea primariei.

Apoi a aparut Legea 290/ 15 decembrie 2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative, care prevedea racordarea gratuita de catre operatorul de distributie, daca imobilul era la amplasat la mai putin de 2 km de retea.

Asa ca am depus o noua cerere la operatorul de distributie, in baza noii legislatii. Numai ca ditribuitorul mi-a raspuns ca de fapt nu e gratuit, va trebui sa acoper o parte din costuri iar o simpla cerere nu e de ajuns, trebuie insotita de tot felul de documente a caror elaborare este de competenta primariei (PUD, PUZ etc.). Iar primaria, ca de obicei, refuza sa le elaboreze. ANRE, la care am apelat, s-a spalat si el pe maini.

Intre timp, anul asta guvernul a modificat legea si a stabilit ca nu mai e gratuita racordarea. Asa ca trebuie sa pornesc de la inceput tot demersul.

Si l-as porni, dar daca operatorul de distributie imi cere iar documente pe care primaria refuza sa le elaboreze, e degeaba.

Puteti sa ma indrumati si pe mine ce sa fac pentru a obliga primaria si operatorul de distributie sa aplice prevederile legale referitoare la racordarea la reteaua de energie electrica?
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2022
cos75, utilizator
Din ce observam este raspunsul standard si abuziv al Operatorului de Retea care precum Pilat se spala pe maini dand culpa catre Uat. Insa nu este asa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extindere retea de gaze Mariana.ivascu82 Mariana.ivascu82 Strada pe care locuiesc nu a fost prinsă în proiectul initial de racordare la rețeaua de alimentare cu gaze și aș dori să stiu dacă, legal, primăria ... (vezi toată discuția)
Ref:racordarea la reteaua eldctrica de distributie buna ziua, ... Johnnyb1981 Johnnyb1981 Ref:Racordarea la reteaua electrica de distributie Buna ziua, Am facut o solicitare de racordare la reteaua de distributie, insa raspunsul operatorului a ... (vezi toată discuția)
Salut, am următoarea situație. in vederea obținerii autorizației ... Hn1990 Hn1990 Salut, Am următoarea situație. In vederea obținerii autorizației de construire am obținut de la e-distributie muntenia aviz amplasament favorabil. Mai ... (vezi toată discuția)