avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Activitate nadox74

Activitate nadox74

Multumesc mult pentru ajutorul dvs.

In situatia mea, avind cartea de munca in format fizic pentru cei 10 ani lucratzi in Romania, care ar fi pasi de parcurs si demersurile care ar trebui sa le fac aici in Spania si in Romania daca as avea deja dreptul la a iesi in pensie anul acesta??

As vrea sa cunosc cum trebuie sa procedeze alte persone in situatii asemanatoare care traiesc in orice tara din UE cu virsta regulamentara de pensionare in tara respectiva si cu cartea de munca romaneasca de dinainte de anul 2000 pentru ani care i-au muncit in Romania inainte de plecare.

Si o ultima nelamurire: exista posibilitatea sa imi fac un cont online pe site-ul fortelor de munca sau pe orice alt site mai corespunzator?!, ca ei sa ma aiba in evidentza si sa pot sa-mi verific datele care le au despre mine, de exemplu sa-mi vad istoricul si vechimea in munca si sa pot face orice demers posibil pe online acum sau in viitor. Asta pentru ca aici in Spania nu am avut niciodata carte de munca fizica pentru ca de la prima angajare am avut un cont oficial online.
Pot si trebuie sa fac ceva acum ca la ora pensionarii, peste vreo 15 ani, sa am toate demersurile facute si pregatite ca sa mi se recunoasca vechimea acumulata in timpul cit am muncit in Romania la diverse firme particulare intre 1992 si 1999.
Deci trebuie sa am grija de ea ca de ochii din cap sa nu o pierd si sa nu intru in alte complicatii, nu?!
Nu, nam pierdut cartea de munca pe care o am in format fizic.

Ceea ce vroiam sa stiu daca se poate digitaliza sau ceva de genul asta ca sa nu mai am grija ei.

Ceea ce ma intereseaza e daca pot si trebuie sa fac ceva din timp ca la ora pensionarii, peste vreo 15 ani, sa am toate demersurile facute si pregatite ca sa mi se recunoasca vechimea acumulata in timpul cit am muncit in Romania la diverse firme particulare intre 1992 si 1999.

De exemplu ce si cum ar trebui sa fac daca as avea virsta necesara pentru a iesi la pensie anu viitor aici in Spania?

Care sunt demersurile facute de cei care sunt intr-o situatie asemanatoare in orice tara din UE cu virsta regulamentara de pensionare in tara respectiva si cu cartea de munca romaneasca de dinainte de 2000 pentru cei 5-10 ani munciti in Romania?!
Cum dvs mi-ati raspuns: "Daca dupa 1999, nu ati mai lucrat in tara , atunci nu aveti ce sa faceti ... dovada cat ati muncit in Romania o faceti cu carnetul de munca" de aia intreb daca am pierdut toata vechimea acumulata pina sa plec din Romania?
am pierdut toata vechimea acumulata pina sa plec din Romania?
Multumesc de raspuns.

Dar tot nu am inteles exact ce si cum trebuie sa fac in cazul meu concret.
Nu am aflat pina acum de toate schimbariile astea de legii din ultimii 15 ani in care nam fost prin Romania.

Cert e ca, din cite am putut afla, unele din firmele la care am lucrat nu mai exista de nici un fel iar altele cred ca si-au schimbat denumiriile, patronii si toate cele...in aceste cazuri ce si cum e de facut?!

Vas fi foarte recunoscator daca mati putea indruma in vreun fel in pasi si demersurile care ar trebui sa le urmez ca sa ajung si eu la zi in chestiunea cit mai repede posibil.

In vara o sa merg prin Romania vreo 3 saptamini si as vrea sa profit de ocazie sa incerc sa rezolv aceste demersuri pentru ca banuiesc ca trecerea timpului o sa o faca si mai grea daca nu chiar imposibila.

Care si citi ar fi pasii pe care ar trebui sa-i fac?
La ce usi ar trebui sa bat?
Ce acte/formulare/cereri ar trebui sa am pregatite?
Cartea de munca o am cu mine, nu am lasato niciunde pentru ca nu mi sa cerut sa o las.
Cind am terminat la ultimul loc de munca odata cu lichidarea miau dat cartea de munca care de atunci o am acasa, si pentru ca am dupa aceea am plecat din tara nam mai avut nevoie de ea si acolo a ramas in sertar.
Buna,
Sunt plecat din tara de vreo 23 de ani si cum anii trec si e tot mai aproape virsta pensionarii mi-am adus aminte ca eu am o carte de munca cu vreo citiva ani bunii, intre 1992-1999, de munca prin Romania.
Acum nu stiu ce si cum trebuie sa fac si pe unde ar trebui sa incep procedura si ce pasi sunt de urmat ca sa "nu pierd" respectivii ani daca nu i-am pierdut deja.
Din putinele lucruri pe care le-am putut afla e ca cartea mea de munca ar trebui sa fie digitalizata si asta nu stiu daca e asa si daca e unde si cum se procedeaza pentru aceasta digitalizare.
Daca cineva are informatii actualizate si/sau o experientza recenta despre acest subiect ias fi recunoscator daca ar putea sa ma indrume si pe mine incotro si cum sa o iau.
Multumesc in avans ajutorul acordat.