avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de Munca Digitalizata si dreptul la pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de Munca Digitalizata si dreptul la pensie pentru anii lucrati in Romania

Buna,
Sunt plecat din tara de vreo 23 de ani si cum anii trec si e tot mai aproape virsta pensionarii mi-am adus aminte ca eu am o carte de munca cu vreo citiva ani bunii, intre 1992-1999, de munca prin Romania.
Acum nu stiu ce si cum trebuie sa fac si pe unde ar trebui sa incep procedura si ce pasi sunt de urmat ca sa "nu pierd" respectivii ani daca nu i-am pierdut deja.
Din putinele lucruri pe care le-am putut afla e ca cartea mea de munca ar trebui sa fie digitalizata si asta nu stiu daca e asa si daca e unde si cum se procedeaza pentru aceasta digitalizare.
Daca cineva are informatii actualizate si/sau o experientza recenta despre acest subiect ias fi recunoscator daca ar putea sa ma indrume si pe mine incotro si cum sa o iau.
Multumesc in avans ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 25 Aprilie 2022
Nu exista " carte de munca digitalizata" .... procedura de scanare a perioadelor de activitate a fost efectuate de Casele de Pensii in urma depunerii carnetelor de munca de catre angajatori/titularii acestora.

In speta, unde ati lasat carnetul de munca cand ati incetat activitatea - denumirea angajatorului?
Cartea de munca o am cu mine, nu am lasato niciunde pentru ca nu mi sa cerut sa o las.
Cind am terminat la ultimul loc de munca odata cu lichidarea miau dat cartea de munca care de atunci o am acasa, si pentru ca am dupa aceea am plecat din tara nam mai avut nevoie de ea si acolo a ramas in sertar.
1. Pana la data abrogarii Decretului nr.92/1976, respectiv 01.01.2011, vechimea in munca si in specialitate se probeaza cu carnetul de munca sau cu adeverinte de vechime in situatia in care s-a pierdut sau nu s-a intocmit carnet de munca.

2. Incepand cu data 01.01.2011, constituirea vechimii in munca se face in baza adeverintelor de vechime eliberate exclusiv de catre angajatori, obligatie instituita potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”.
Multumesc de raspuns.

Dar tot nu am inteles exact ce si cum trebuie sa fac in cazul meu concret.
Nu am aflat pina acum de toate schimbariile astea de legii din ultimii 15 ani in care nam fost prin Romania.

Cert e ca, din cite am putut afla, unele din firmele la care am lucrat nu mai exista de nici un fel iar altele cred ca si-au schimbat denumiriile, patronii si toate cele...in aceste cazuri ce si cum e de facut?!

Vas fi foarte recunoscator daca mati putea indruma in vreun fel in pasi si demersurile care ar trebui sa le urmez ca sa ajung si eu la zi in chestiunea cit mai repede posibil.

In vara o sa merg prin Romania vreo 3 saptamini si as vrea sa profit de ocazie sa incerc sa rezolv aceste demersuri pentru ca banuiesc ca trecerea timpului o sa o faca si mai grea daca nu chiar imposibila.

Care si citi ar fi pasii pe care ar trebui sa-i fac?
La ce usi ar trebui sa bat?
Ce acte/formulare/cereri ar trebui sa am pregatite?
Daca dupa 1999, nu ati mai lucrat in tara , atunci nu aveti ce sa faceti ... dovada cat ati muncit in Romania o faceti cu carnetul de munca.

Alte discuții în legătură

Carte de munca pierduta viliamusa viliamusa O zi buna Am pierdut cartea de munca si nu stiu ce sa fac ! pentru depunerea dosarului de pensionare, eu traiesc in Italia acum, dar am multi ani de munca in ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza cu cartile de munca care nu au fost scanate? nicoloff nicoloff BUNASEARA AM PE CINEVA IN FAMILIE CARE MUNCESTE IN TURCIA SI AR DORI SA MUNCEASCA PE CARTEA DE MUNCA DIN ROMANIA PE CARE O ARE DESCHISA DIN 1988 PANA IN 1990 ... (vezi toată discuția)
Pensii pentru cei din afara tarii caddya89 caddya89 As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu depunerea Cartilor de Munca la Oficiile de Pensii din Romania. E in legatura cu ceea ce am citi pe ... (vezi toată discuția)