avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensii pentru cei din afara tarii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensii pentru cei din afara tarii

As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu depunerea Cartilor de Munca la Oficiile de Pensii din Romania. E in legatura cu ceea ce am citi pe acest website :

[ link extern ]

Eu sunt nascuta in anul 1960 si am plecat din Romania acum 5 ani. Am peste 10 ani vechime in Romania si nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie. Acum locuiesc in Canada si cartea mea de munca este aici. Eu nu am pe nimeni in familie care sa poata sa-mi rezolve la oficiul de pensii. Se poate trimite cartea de muca scanata? sau exista vreo alta metoda prin care pot trimite cartea de muca fara ca eu sa vin in Romania? Nu pot face inca un drum si eu si sotul meu pentru asta. Si multi prieteni cu care am vorbit aici si care sunt in aceeasi situatie spun ca nu isi bat capul cu asta pentru ca pana ajungem noi pensionari, se schimba si legile, etc si nu poate nimeni sa-mi suprime dreptul de pensionare. Poate cineva are vreo sugestie cum sa rezolv mai usor de aici de la distanta. Nici nu stiu ce trebuie sa fac.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 07:57, 29 August 2008
Este vorba despre activitatea de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale aferente, elemente care, conform legii, sunt utilizate la calculul pensiilor, si crearea unei arhive electronice prin scanarea carnetelor de munca.
In acest sens, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.

Puteti mandata (imputernici) pe cineva din tara sa se ocupe de predarea-primirea carnetului de munca la/ de la Casa Judeteana de Pensii pentru /dupa scanarea lui.
Putetu imputernici o anumita persoana sau angaja un avocat pentru a va reprezenta la Casa de pensii. Acestei persoane ii puteti trimite fie o copie legalizata a cartii de munca fie chiar documentul autentic pentru a initia demersurile necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm la scanat eudoxiu eudoxiu Buna ziua, Poate stie cineva sa ma lamureasca: am citit pe internet, un articol, tipic romanesc, unde se spunea ca este OBLIGATORIU ca sa fie depuse CM ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca nescanata nu este acceptata de noul angajator Espe Espe Buna ziua! Cartea mea de munca nu a fost scanata pana la data de 30.11.2010 desi a fost tinuta de ITM si ar fi trebuit sa trimita la scanat toate cartile de ... (vezi toată discuția)
Somer - scanare carnet de munca Muresan Felicia Muresan Felicia Daca o persoana este somera (dupa 35 ani vechime),pana in aprilie 2011 si trebuie sa prezinte lunar pentru stampilare,cartea de munca,carnet somaj si act de ... (vezi toată discuția)