La data de 18 ianuarie 2022 am încheiat un contract în valoare de 15.000 lei cu o firmă "de construcții" . Am plătit un avans de 5.000 lei. După ce am semnat contractul, nu mi s a eliberat până în prezent nici o dovadă de plată. Când am întrebat despre deviz de plată lucrări, nici gãnd de aşa ceva. Pe lângă cei 5.000 lei, am trimis bani pentru materiale în valoare de 2.300 euro, pe contul fiicei pentru că nu aveau cont în euro, urmând ulterior să mi se emită facturi care din aprilie de când am trimis ultima sumă, nu s au emis până în prezent. Lucrările trebuiau să fie gata din vară, termen stabilit verbal. În contract este stipulat:
"Forța major exonerează de răspundere părțile în cazul neexecutării sau executării parțiale ......Prin forță majoră se înțelege un eveniment independent de voința părților.....care ímpiedică părțile să execute total sau parțial obligațiile asumate.
Partea care invocă forța majoră are obligația să aducă la cunoştință celeilalte părți în scris, în maxim 5 zile de la apariție.
Dacă aceste împrejurări şi consecințe durează mai mult de 6 luni, fiecare partener poate renunța la executarea contractului pe mai departe În acest caz, nici una dintre părți nu are dreptul de a cere despăgubiri de la cealaltă parte dar ele au îndatorirea de a-şi îndeplini toate obligațiile până la această dată."
Întrebarea mea este, dacă nu am primit nici o dovadă de plată( am doar dovadă de transfer bancar dar nu pe contul firmei pe care a refuzat să mi l dea) acest contract are valoare juridică? În momentul de față, este lucrat mai puțin de jumătate iar eu am plătit până în prezent 7.500 lei manoperă şi 11.250 lei materiale. Nu sunt mulțumită şi vreau să închei această colaborare însă am de recuperat aprox. 3.800 lei bani materiale. Vă rog din suflet, o părere pertinentă. Mulțumesc frumos!
Bună ziua! În 2016, am construit pe propria cheltuială gardul de delimitare a proprietății cu vecinii din spatele curții. Ştiind că nu au situație financiară prea bună, le-am comunicat că voi construi gardul pe cheltuiala mea. Atunci, au venit cu pretenții cum că vor un gard, zid din cărămidă. Le-am comunicat că atâta vreme cât nu participă financiar, voi construi un gard simplu mai puțin costisitor. Au avut o vreme plângeri că se vede totul prin gard. Mai târziu, au început să agațe castraveții şi allele pe gard. În present, de aproape 2 ani, au sprijinit de gard bondoci, etc....gardul are fundație din ciment, bondoci din țeavă şi sârmă íntre. Cu toate acestea, s-a ínclinat de la greutate color sprijinite de el. Îi rog de ceva vreme să mute totul la o anumită depărtare. Nu se întâmplă nimic. Cum îi pot convinge legal? Mulțumesc frumos!