Succesiune și partaj la notar sau în instanță. Eu și sora mea suntem fiicele din a doua căsătorie a tatălui meu. Acesta a decedat recent și împreună cu mama am fost la notar să întrebăm cum se procedează cu succesiunea.
Problema ar fi un imobil a cărui cotă de 1/2 tatăl meu a cumpărat-o cu prima soție iar restul de 1/2 cu mama noastră.
Notarul ne-a spus că sunt 2 lucruri distincte: pe 1/2 se face succesiunea iar pe 1/2 se face partajul la care participă și prima soție.
Deci, notarul ne-a asigurat că partea cu succesiunea se rezolvă simplu însă cu partajul... e mai complicat.
Deoarece nu prea am înțeles din ce ne-a explicat notarul, aș ruga dacă ne poate da cineva niște sfaturi sau explicații cum se rezolvă mai simplu astfel de situații (succesiune pe 1/2 din imobil și partaj 1/2 din imobil).
Din ce am reținut la notar, partajul nu ar putea fi deschis de mama mea (a doua soție) ci doar de prima soție. Nu se poate face succesiunea și partajul simultan, doar pe rând. Recomandarea notarului a fost că poate e mai bine să se facă în instanță întrucât mama și prima soție a tatălui meu sunt într-o oarecare stare "neprietenoasă" (notarul nu ar fi dispus să facă actele iar înainte de finalizarea procedurii una din părți să se răzgândească și să nu semneze).