Succesiune și partaj la notar sau în instanță. Eu și sora mea suntem fiicele din a doua căsătorie a tatălui meu. Acesta a decedat recent și împreună cu mama am fost la notar să întrebăm cum se procedează cu succesiunea.
Problema ar fi un imobil a cărui cotă de 1/2 tatăl meu a cumpărat-o cu prima soție iar restul de 1/2 cu mama noastră.
Notarul ne-a spus că sunt 2 lucruri distincte: pe 1/2 se face succesiunea iar pe 1/2 se face partajul la care participă și prima soție.
Deci, notarul ne-a asigurat că partea cu succesiunea se rezolvă simplu însă cu partajul... e mai complicat.
Deoarece nu prea am înțeles din ce ne-a explicat notarul, aș ruga dacă ne poate da cineva niște sfaturi sau explicații cum se rezolvă mai simplu astfel de situații (succesiune pe 1/2 din imobil și partaj 1/2 din imobil).
Din ce am reținut la notar, partajul nu ar putea fi deschis de mama mea (a doua soție) ci doar de prima soție. Nu se poate face succesiunea și partajul simultan, doar pe rând. Recomandarea notarului a fost că poate e mai bine să se facă în instanță întrucât mama și prima soție a tatălui meu sunt într-o oarecare stare "neprietenoasă" (notarul nu ar fi dispus să facă actele iar înainte de finalizarea procedurii una din părți să se răzgândească și să nu semneze).
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs ați fi dispusa? E cam nasol sa pierzi timpul și sa muncești degeaba, pentru ca mai apoi, una din parti sa se sucească.
Explicații foarte detaliate referitoare la partaj și succesiune, nu avem cum sa va dam, căci ar trebui sa vedem actele.
Însă esenta e: dacă prima soție a tatălui nu e dispusa sa colaboreze, instanța este singura soluție.
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
tatal dvs e decedat, deci nu intre tata si prima nevasta se cere partajul ci intre voi in calitate de mostenitoare-( mama si voi, fetele) si prima nevasta.
Pentru a putea cere partajul bunului dobandit in comun cu fosta sotie a tatalui dvs., va trebuie o calitate, respectiv calitatea de mostenitor. Fie mai intrebati alt notar daca nu e dispus sa dezbata succesiunea si sa va treaca cota parte a tatalui dvs. din bunul comun in indiviziune cu fosta sotie in certificatul de mostenitor (apoi puteti solicita partajul in instanta) fie obtineti un certificat de calitate de mostenitor in baza caruia cereti partajul in instanta si ulterior dezbateti succesiunea cu privire la cota exclusiva dobandita prin partaj alaturi de celelalte cote din bun.
@elena Doamna, lucrurile stau asa: mergeti la notar cand toti mostenitorii v-ati inteles cat/ce va primi fiecare din masa succesorala. Practic notarul consfinteste intelegerea. Nu-i treaba lui cat/ce ia fiecare, ati semnat, sa va fie de bine! Daca mostenitorii nu se inteleg, din ce motive nu conteaza, se merge in instanta. Indiferent cum/unde se dezbate succesiunea, la notar sau in instanta, este foarte util sa consultati un avocat. Costa mult mai putin decat ati putea pierde. Repet, dupa ce ati semnat in fata notarului nu prea mai aveti ce face! P.S. Am evitat sa merg la notarul ales de cealalta parte, iar cand nu s-a putut am facut-o doar asistat de un avocat.
Vanzare cumparare
marinica71
tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Succesiune
corina achim
Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: care sunt pasii de urmat pentru a intra in dreptul meu de succesiune in urma decesului tatalui meu care a ... (vezi toată discuția)