avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Activitate Paulus20

Activitate Paulus20

@ Cornel Vasile: raspunsul anterior îl adresasem (din pacate fara sa specific) d-lui Cioaca, d-sa dorind sa stie la obiect daca notificarea contine vreo referire la decizia de concediere.

Tin însa sa va multumesc în mod deosebit pentru precizarea anterioara, potrivit careia „nu exista prelungire tacita a preavizului , (…) doar suspendarea c.i.m. duce la o prelungire a duratei preavizului“!

Asta se reduce în cazul meu (caz în care nu a existat nicio astfel de suspendare a c.i.m. pe perioada preavizului) la faptul ca încetarea raportului meu de munca cu angajatorul s-a facut practic FARA preaviz, cu încalcarea prevederilor legale în acest sens, fiind ca atare atacabila si pe acest temei (în conditiile în care termenul de preaviz era deja depasit / expirat cu circa o luna la momentul primirii deciziei de concediere, eu ramânând în rastimpul dintre expirarea preavizului si primirea deciziei de concediere angajat al companiei pe postul de dinainte de înmânarea preavizului expirat), nu-i asa?

Scuze de întârziere, tocmai am gasit raspunsurile Dvs. ajunse în ... spam...

Revin si citez din Notificarea de Preaviz: "urmare a desfiintarii postului pe care îl ocupati raporturile de munca dintre Dvs. si societatem desfasurate în baza CIM nr. ... urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, (adica) la data expirarii termenului de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari".

În Notificarea de Preaviz nu se afla nicio referire la vreo decizie de concediere care ar fi urmat sa-mi fie prezentata.

Ei bine, cum va spuneam, la data expirarii preavizului (23.febr.) nici nu am primit decizia de concediere si nici n-am fost trimis acasa.
Va multumesc în mod deosebit pentru raspuns si totodata pentru promtitudine!

Atunci, care e concluzia - ar fi trebuit sa-mi acorde un nou preaviz dupa o luna dela expirarea precedentului, în conditiile în care în Notificarea de Preaviz scrie negru / alb ca, citez, CIM nr. ... "urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, la data expirarii termenuli de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari" (si el NU a încetat)?

Precizez cu ocazia asta ca aceasta împrejurare m-a silit de facto sa amân semnarea contractului cu noul angajator (fapt pe care însa nu l-as putea dovedi în instanta) în conditiile în care am evitat sa-mi dau eu demisia, pentru a nu pierde ascendentul juridic.

Cu multumiri anticipate,
cu consideratiune,
Paulus20
Dintru început tin sa va multumesc în mod deosebit deopotriva pentru reactia rapida si pentru disponibilitatea de a va ajuta semenul aflat în nevoie / dilema.

La obiect: în NdP scrie ca "în urma deciziei Administratorului companiei" postul (de conducere la nivel local) pe care îl ocup "va fi desfiintat în temeiul Art. art. 65" si ca "urmare a desfiintarii postului pe care îl ocupati raporturile de munca dintre Dvs. si societatem desfasurate în baza" CIM nr. ... "urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, la data expirarii termenuli de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari".

În fine, mai scrie si ca nu trebuie sa ma prezint la lucru pe perioada preavizului si cu asta basta.

Mai mult nu scrie si ca atare Notificarea nu contine mentiuni asupra vreunor ev. posturi disponibile.
De altfel, doua saptamâni mai târziu angajatorul m-a si anuntat viitor somer la Agentie.

Apoi, în data de 21 februarie (intuind, cred, intentia mea de declansare a conflictului de munca) angajatorul mi-a trimis prin executor judecatoresc o oferta de lucru cu termen de scadenta 28 februarie (deci ulterior expirarii preavizului).

Luni 28.02 m-am prezentat la sediu si, constatând neseriozitatea evidenta a ofertei, am ignorat-o.
Însa în loc sa primesc Decizia de concediere, am fost mentinut în firma, timp în care n-am primit niciun fel de sarcini se serviciu si nicio explicatie (fapt care m-a determinat ca pe 7 martie sa sesisez ITM-ul, care a si venit în inspectie si a constatat ca CIM-ul meu era "figura ca fiind activ la data efectuarii controlului" - de unde conchid ca postul meu înca nu fusese desfiintat).

Ei bine, pe 18 martie am primit (tot prin executor) Decizia de concediere începând cu 23 martie, 18 martie fiind si data la care ITM-ul si-a încheiat raportul de inspectie cf. raspunsului catre mine.

Precizez dinnou ca pe perioada preavizului nu a avut loc nici o suspendare (concediu medical, etc).

Asa încât, ce sa înteleg / decriptez eu din asta?

Cu multumiri anticipate,
cu consideratiune,
Paulus20

PS: desigur ca la cerere va stau cu placere la dispozitie si cu alte detalii.
Si: daca prelungirea tacita e totusi admisibila d.p.d.v. legal, atunci care ar fi durata maxima de prelungire a ei (luni, ani, decenii, etc.)
P.
Ce se întâmpla daca decizia de concediere este datata si înmânata (la saptamâni bune) DUPA expirarea termenului de preaviz din notificarea initiala?

Respectiv:
1. La 20 ianuarie mi s-a înmânat notificarea de preaviz de concediere, invocându-se o decizie a Administratiei de desfiintare a postului meu
2. Perioada de preaviz începea la 25 ianuarie si s-a încheiat la 23 februarie.
3. Nu au intervenit suspendari
4. La 23 februarie nu mi-a fost înmânata nici decizia de concediere si nici vreo noua notificare referitoare la prelungirea perioadei de preaviz
5. La data de 18 martie am primit, în fine, decizia de concediere începând cu 21 martie

Altfel spus: e posibila prelungirea unilaterala de catre angajator în mod tacit a termenului de preaviz d.p.d.v. legal, sau decizia de concediere din martie ar fi trebuit sa contina un nou termen de preaviz?

Si: daca prelungirea tacita e legala, atunci care e în mod teoretic durata maxima de prelungire a ei (luni, ani, decenii, etc.)