avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se întâmpla daca decizia de concediere este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se întâmpla daca decizia de concediere este datata si înmânata ...

Ce se întâmpla daca decizia de concediere este datata si înmânata (la saptamâni bune) DUPA expirarea termenului de preaviz din notificarea initiala?

Respectiv:
1. La 20 ianuarie mi s-a înmânat notificarea de preaviz de concediere, invocându-se o decizie a Administratiei de desfiintare a postului meu
2. Perioada de preaviz începea la 25 ianuarie si s-a încheiat la 23 februarie.
3. Nu au intervenit suspendari
4. La 23 februarie nu mi-a fost înmânata nici decizia de concediere si nici vreo noua notificare referitoare la prelungirea perioadei de preaviz
5. La data de 18 martie am primit, în fine, decizia de concediere începând cu 21 martie

Altfel spus: e posibila prelungirea unilaterala de catre angajator în mod tacit a termenului de preaviz d.p.d.v. legal, sau decizia de concediere din martie ar fi trebuit sa contina un nou termen de preaviz?

Si: daca prelungirea tacita e legala, atunci care e în mod teoretic durata maxima de prelungire a ei (luni, ani, decenii, etc.)
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:29, 24 Mai 2022
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este posibila prelungirea de catre angajator a termenului de preaviz. Doar suspendările c.i.m. în preaviz duc la prelungirea acestuia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Dpmdv nu e nicio problema in acest sens. Instantele au precizat de mai multe ori faptul ca este obligatorie doar acordarea preavizului prevazut de lege nu si incetarea CIM dupa efectuarea acestuia, in lipsa unei mentiuni exprese in decizie sau notificare.
Ce este mentionat exact in notificarea de preaviz?
Dintru început tin sa va multumesc în mod deosebit deopotriva pentru reactia rapida si pentru disponibilitatea de a va ajuta semenul aflat în nevoie / dilema.

La obiect: în NdP scrie ca "în urma deciziei Administratorului companiei" postul (de conducere la nivel local) pe care îl ocup "va fi desfiintat în temeiul Art. art. 65" si ca "urmare a desfiintarii postului pe care îl ocupati raporturile de munca dintre Dvs. si societatem desfasurate în baza" CIM nr. ... "urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, la data expirarii termenuli de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari".

În fine, mai scrie si ca nu trebuie sa ma prezint la lucru pe perioada preavizului si cu asta basta.

Mai mult nu scrie si ca atare Notificarea nu contine mentiuni asupra vreunor ev. posturi disponibile.
De altfel, doua saptamâni mai târziu angajatorul m-a si anuntat viitor somer la Agentie.

Apoi, în data de 21 februarie (intuind, cred, intentia mea de declansare a conflictului de munca) angajatorul mi-a trimis prin executor judecatoresc o oferta de lucru cu termen de scadenta 28 februarie (deci ulterior expirarii preavizului).

Luni 28.02 m-am prezentat la sediu si, constatând neseriozitatea evidenta a ofertei, am ignorat-o.
Însa în loc sa primesc Decizia de concediere, am fost mentinut în firma, timp în care n-am primit niciun fel de sarcini se serviciu si nicio explicatie (fapt care m-a determinat ca pe 7 martie sa sesisez ITM-ul, care a si venit în inspectie si a constatat ca CIM-ul meu era "figura ca fiind activ la data efectuarii controlului" - de unde conchid ca postul meu înca nu fusese desfiintat).

Ei bine, pe 18 martie am primit (tot prin executor) Decizia de concediere începând cu 23 martie, 18 martie fiind si data la care ITM-ul si-a încheiat raportul de inspectie cf. raspunsului catre mine.

Precizez dinnou ca pe perioada preavizului nu a avut loc nici o suspendare (concediu medical, etc).

Asa încât, ce sa înteleg / decriptez eu din asta?

Cu multumiri anticipate,
cu consideratiune,
Paulus20

PS: desigur ca la cerere va stau cu placere la dispozitie si cu alte detalii.
Si: daca prelungirea tacita e totusi admisibila d.p.d.v. legal, atunci care ar fi durata maxima de prelungire a ei (luni, ani, decenii, etc.)
P.
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
Paulus20, utilizator
Va multumesc în mod deosebit pentru raspuns si totodata pentru promtitudine!

Atunci, care e concluzia - ar fi trebuit sa-mi acorde un nou preaviz dupa o luna dela expirarea precedentului, în conditiile în care în Notificarea de Preaviz scrie negru / alb ca, citez, CIM nr. ... "urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, la data expirarii termenuli de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari" (si el NU a încetat)?

Precizez cu ocazia asta ca aceasta împrejurare m-a silit de facto sa amân semnarea contractului cu noul angajator (fapt pe care însa nu l-as putea dovedi în instanta) în conditiile în care am evitat sa-mi dau eu demisia, pentru a nu pierde ascendentul juridic.

Cu multumiri anticipate,
cu consideratiune,
Paulus20
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
Paulus20, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista prelungire tacita a preavizului , astfel nu avem în legislație o durata maxima de prelungire.

Asa cum am mai spus, doar suspendarea c.i.m. duce la o prelungire a duratei preavizului.

Alte discuții în legătură

Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare de primire a deciziei de desfintare a unui post de conducere conf. art.65(1). Elisa Seat Elisa Seat Buna ziua,. Ca urmare a hotarari AGA in cadrul firmei s-a decis desfintarea unui post de conducere conf. art.65(1).In urma acestei decizi s-a intocmit o ... (vezi toată discuția)
Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului macros macros Buna ziua, am primit de la societatea cu raspundere limitata la care lucrez un preaviz cu urmatorul continut: \"Va aducem la cunstinta ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)