stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de acesta. Si as mai avea o rugaminte: stie cineva unde pot gasi codul muncii ultima varianta?
Daca doriti sa ii desfaceti contractul de munca pentru a beneficia de somaj (art 65),va trebuie comunicare catre salariat de desfintare a postului ,decizie de dare in somaj.Apoi va trebui sa ii eliberati o adeverinta cu stagiul de cotizare(tip)
Daca il concediati pur si simplu trebuie sa instiintati salariatul in scris (inainte cu 20 zile calendaristice - termen legal de preaviz)
Va multumesc. intentia mea este sa il concediez. Motivul real este cel al desfiintarii postului. Nu cred ca il pot concedia pur si simlu, nu? trebuie sa fie cf codului muncii? ideea e sa fac cum trebuie ca in cazul in care o contesta sa nu am probleme
Urmare a reorganizarii activitatii angajatorul modifica structura organizatorica a societatii,fapt care determina desfiintarea unor locuri de munca.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie reala si serioasa si sa nu aiaba legatura cu persoana salariatului,ceea ce inseamna desfacerea CIM art 65(1) Codul Muncii, situatie in care salariatul beneficiaza de 20 zile lucratoare de preaviz.
Concedierea individuala , pentru a fi legala, presupune parcurgerea unor etape .
1. Anuntarea angajatului de restructurare a postului. Aceasta se face obligatoriu in scris , cu notificare , care trebuie sa cuprinda actul care a stat la baza restructurarii postului respectiv ( document intern ), posturile disponibile la acel moment conform pregatirii profesionale celui disponibilizat , specificarea clara a perioadei de preaviz ( 20 zile lucratoare ), articolul cu care va fi disponibilizat ( art 65 alin. 1 din Codul Muncii ) si mentionarea acordariicel putin 1 salariu compensatoriu, semnata de reprezentantul legal al firmei , stampilata , cu numar de inregistrare intern. Notificarea scrisa trebuie inmanata personal angajatului cu cel putin o zi inainte de inceperea preavizului legal , angajat care va semna de primire ( in caz de refuz se trimite prin posta sau curierat ,cu confirmare de primire ).
2. In perioada de preaviz angajatul poate lucra 20 zile a cate 4 ore/zi sau 10 zile a cate 8 ore /zi , nefiindu-i afectat salariul , bonusurile contractuale sau reducerea bonurilor de masa ( asta daca sunt acordate).
3. Dupa efectuarea perioadei de preaviz faceti o decizie de incetare a activitatii conform art 65 alin 1 din Codul muncii , inchideti cartea de munca si o depuneti la ITM pentru vizare.
4. In termen de maxim 30 zile trebuie sa-i inmanati angajatului toata documentatia necesara obtinerii somajului : carnet de munca, decizie incetare , adeverinta somaj ( tipizat ).
5. La incetarea activitatii , angajatul trebuie sa primeasca in afara de drepturile salariale si compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuat ( daca este cazul).
5. Termenul de 15 zile calendaristice este valabil in caz de demisie nu concediere.
6.Daca sunteti din Bucuresti , ultima varianta a Codului Muncii o gasiti la ITM din Bld. Octavian Goga nr. 2