avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte concediere desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte concediere desfiintare post

Buna,

stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de acesta. Si as mai avea o rugaminte: stie cineva unde pot gasi codul muncii ultima varianta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 1 Februarie 2011
Daca doriti sa ii desfaceti contractul de munca pentru a beneficia de somaj (art 65),va trebuie comunicare catre salariat de desfintare a postului ,decizie de dare in somaj.Apoi va trebui sa ii eliberati o adeverinta cu stagiul de cotizare(tip)
Daca il concediati pur si simplu trebuie sa instiintati salariatul in scris (inainte cu 20 zile calendaristice - termen legal de preaviz)
Va multumesc. intentia mea este sa il concediez. Motivul real este cel al desfiintarii postului. Nu cred ca il pot concedia pur si simlu, nu? trebuie sa fie cf codului muncii? ideea e sa fac cum trebuie ca in cazul in care o contesta sa nu am probleme
si inca o intrebare termenul preavizului este de 15 zile nu? pentru ca am vazut pe un alt forum 20 de zile dar in CM scrie clar 15 zile
Urmare a reorganizarii activitatii angajatorul modifica structura organizatorica a societatii,fapt care determina desfiintarea unor locuri de munca.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie reala si serioasa si sa nu aiaba legatura cu persoana salariatului,ceea ce inseamna desfacerea CIM art 65(1) Codul Muncii, situatie in care salariatul beneficiaza de 20 zile lucratoare de preaviz.
Concedierea individuala , pentru a fi legala, presupune parcurgerea unor etape .
1. Anuntarea angajatului de restructurare a postului. Aceasta se face obligatoriu in scris , cu notificare , care trebuie sa cuprinda actul care a stat la baza restructurarii postului respectiv ( document intern ), posturile disponibile la acel moment conform pregatirii profesionale celui disponibilizat , specificarea clara a perioadei de preaviz ( 20 zile lucratoare ), articolul cu care va fi disponibilizat ( art 65 alin. 1 din Codul Muncii ) si mentionarea acordariicel putin 1 salariu compensatoriu, semnata de reprezentantul legal al firmei , stampilata , cu numar de inregistrare intern. Notificarea scrisa trebuie inmanata personal angajatului cu cel putin o zi inainte de inceperea preavizului legal , angajat care va semna de primire ( in caz de refuz se trimite prin posta sau curierat ,cu confirmare de primire ).
2. In perioada de preaviz angajatul poate lucra 20 zile a cate 4 ore/zi sau 10 zile a cate 8 ore /zi , nefiindu-i afectat salariul , bonusurile contractuale sau reducerea bonurilor de masa ( asta daca sunt acordate).
3. Dupa efectuarea perioadei de preaviz faceti o decizie de incetare a activitatii conform art 65 alin 1 din Codul muncii , inchideti cartea de munca si o depuneti la ITM pentru vizare.
4. In termen de maxim 30 zile trebuie sa-i inmanati angajatului toata documentatia necesara obtinerii somajului : carnet de munca, decizie incetare , adeverinta somaj ( tipizat ).
5. La incetarea activitatii , angajatul trebuie sa primeasca in afara de drepturile salariale si compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuat ( daca este cazul).
5. Termenul de 15 zile calendaristice este valabil in caz de demisie nu concediere.
6.Daca sunteti din Bucuresti , ultima varianta a Codului Muncii o gasiti la ITM din Bld. Octavian Goga nr. 2

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare cim, somaj jewel81 jewel81 In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia ... (vezi toată discuția)
Anuntarea preavizului verbal Marya STANCU Marya STANCU buna seara am si eu o problema referitor la disponibilizari si preaviz. lucrez la o firma de materiale de constructii si pe data de 22.11 2008 ni sa adus la ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil si daca exista posibilitatea de a intra in somaj xyz10092010 xyz10092010 tocmai ce am terminat concediul de crestere copil si as dori sa intru in somaj (firma fiind a mamei si nu o sa mai aiba activitate), va rog sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)