avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de incetare CIM, somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de incetare CIM, somaj

In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia angajatului nu a fost una problematica: a inteles situatia, mai ales ca de vreo doua saptamani nu facea prea multe chestii...
Intrebare: care este solutia cea mai avantajoasa de a intocmi decizia de incetare a contractului de munca astfel incat angajatul sa poata beneficia de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 6 Martie 2009
Procedati conform art. 65(1) si 73(1) din Codul muncii. Atentie la respectarea procedurilor!
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Decizia de concediere se emite in baza art.65 alin.1 C.mun.
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de u preaviz de 20 de zile lucratoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Imi puteti spune pe scurt aceste proceduri? El a fost anuntat de vreo trei zile lucratoare, pana acum nu s-a facut nici un act - doar i s-a comunicat verbal.
1. Trebuie instiintat in scris ca incepand cu data de ... se afla in preaviz de 20 de zile lucratoare ca urmare a desfiinatrii postului pe care-l ocupa , urmand ca la terminarea perioadei de preaviz c.i.m. sa inceteze in baza art.65 alin.1 C.mun.
2. Dupa expirarea perioadei de preaviz, se emite decizia de incetare a c.i.m. in baza art.65 alin.1 C.mun.
3.. Cu toate ca, art. 65 din Codul muncii nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant, totuşi, unele instanţe judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.
In mod normal angajatorul trebuia sa se informeze despre procedura anterior datei la care informa angajatul cu privire la restructurare. Cu alte cuvinte preavizul de 20 zile lucratoare se acorda printr-o notificare anterior datei la care incepe si seeste bine sa fie senat de luare la cunostinta de catre salariat..
In aceasta perioada salariatul are dreptul sa lucreze 4 ore pe zi sa sa beneficieze de plata pentru 8 ore in vederea cautarii unui loc de munca. Aceste ore se pot acorda si cumulat.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj prin restrangere de activitate anamariacelik anamariacelik ce acte trebuie sa intocmeasca o firma pentru a trece o parte din angajati in somaj prin restrangere de activitate? (vezi toată discuția)
Somaj B_Larisa B_Larisa Buna ziua! Am primit decizia pentru somaj, in care scrie \\"Avand in vedere restrangerea activitatii firmei. In baza art. 65 alin 1 din Codul Muncii; in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post msc_angela msc_angela Buna ziua, Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate. Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)