avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna ziua! Am primit decizia pentru somaj, in care scrie "Avand in vedere restrangerea activitatii firmei. In baza art. 65 alin 1 din Codul Muncii; in temeiul prevederilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si a prerogativelor stabilite prin actul constitutive al societatii, Decide: Art.1. Incepand cu data de 15.01.2015 inceteaza CIM al d-nei ...functia de vanzator in cadrul societatii, nr. contract.... cf art.65 alin.1 din Codul Muncii...." Eu, ieri ,16.01.2016 am fost la serviciu de la ora 7.00 pana la ora 8.30 cand am primit aceasta decizie, pe care nu am semnat-o, deoarece vreau sa stiu daca e in regula! O copie e la mine, una la ei, trebuie sa o duc luni semnata sau nu... Legile sunt in regula o pot semna? Si ar mai fi o problema... Eu m-am angajat din 02.12.2013la o societate, 2 luni am avut contract pe perioada determinate, din 02.02.2014 mi-au facut contract pe perioada nedeterminata, in data de 09.12.2014 au vandut magazinul, iar din data de 10.12.2014 ne-a preluat cu totul de angajati altcineva. Cele 2 luni cu contract pe perioada determinate se pun la vechime sau nu? Am dreptul la somaj sau nu? Decizia sa o semnez?
Cel mai recent răspuns: B_Larisa , utilizator 09:09, 18 Ianuarie 2015
Angajatorul are vreo dovada ca aveti un exemplar de pe decizia de concediere?
Da, am scris ca am luat la cunostinta, fara sa semnez.
In acest caz, nu mai aveti ce semna. De la data cand ati primit-o incepe a curga termenul de contestare a deciziei in instanta.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti 24 de luni stagiu de cotizare la somaj, daca in aceasta perioada ati avut numai c.i.m. cu timp partial de 4 ore/zi
- incetarea de drept a c.i.m. (art.56 alin.1 lit/u C.mun.) la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.




Inainte de 02.12.2013, nu am lucrat, am fost in crestere copil, apoi un an pauza. Cele 2 luni de Cim, norma intreaga, 8 ore pe zi, dar pe perioada determinate se iau in calcul?
Nu trebuia sa mi se dea si preavizul prevazut in CIM de 20 zile lucratoare?

Alte discuții în legătură

Demisie obligata? esthera esthera se poate ca presedintele unei asociatii unde sunt angajata sa ma oblige sa demisionez sau sa desfaca CIM cu acordul partilor daca eu nu vreau sa demisionez? ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in perioada de proba dana13 dana13 Un angajat aflat in perioada de proba, poate fi trimis in somaj, daca i se desfiinteaza postul? In baza carui articol ii inceteaza cim-ul (art 65 alin 1 sau ... (vezi toată discuția)
Conditii de somaj adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Am semnat un contract de munca pe o perioada determinata in data de 18 decembrie 2014 cu o societate ,urmand sa incep raporturile de munca cu data ... (vezi toată discuția)