avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post in perioada de proba

Un angajat aflat in perioada de proba, poate fi trimis in somaj, daca i se desfiinteaza postul?

In baza carui articol ii inceteaza cim-ul (art 65 alin 1 sau art 61 lit d)?

Ce acte se intocmesc de catre angajator (mai este necesar preavizul de 20 de zile)?
Cel mai recent răspuns: dana13 , utilizator 10:57, 25 Iunie 2015
Da, se poate, in baza art.65. Da, este necesar preavizul, in plus trebuie sa ii dati o Decizie de incetare si Adeverinta de salariu.
In perioada de proba CIM poate inceta numai printr-o simpla notificare.

Codul muncii:

ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Dar, daca angajatul este in perioada de proba, nu este obligatoriu sa-i inceteze cim prin notificare, fara preaviz si fara explicatii din partea angajatorului, chiar daca se desfiinteaza postul?

Ce prevaleaza: obligatia de a-i da preaviz si decizie sau notificare fara preaviz si explicatii?

Daca primeste doar notificare fara preaviz va mai indeplini conditiile pentru a primi somaj?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
dana13, utilizator
dana13 a scris:

Ce prevaleaza: obligatia de a-i da preaviz si decizie sau notificare fara preaviz si explicatii?

Nu prevaleaza nimic, daca nu sunteti multumit de salariat, ii dati notificare, daca sunteti multumit de el si se desfiinteaza postul, ii dati preaviz. Atat.



dana13 a scris:

Daca primeste doar notificare fara preaviz va mai indeplini conditiile pentru a primi somaj?

Normal ca nu.
1. dana13 a scris:

....

Daca primeste doar notificare fara preaviz va mai indeplini conditiile pentru a primi somaj?


Incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba la initiativa angajatorului da posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de somaj, bineinteles daca indeplineste si celelalte conditii prevazute de lege.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

2. In cazul in caresedecide desfiintarea postului , atunci nu mai sunt incidente prevederile art.31 alin.3 C.mun. , ci ale art.65 C.mun.
In acest caz, pasii privind concedierea individuala sunt :
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emitere si eliberare adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.

Art.75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
....

3. Potrivit Deciziei nr. 8 din 8 decembrie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75, alin. (1) din acelasi cod, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75, alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsa in contractele colective sau individuale de munca, daca aceasta este mai favorabila angajatului, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.

Alte discuții în legătură

Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba 6 luni AGT AGT Buna ziua, Am fost angajat intr-o pozitie de director cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 6 luni. In cintrcat sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie: Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)