avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba dreptul la somaj. Pe baza carui articol din codul muncii ar trebui sa i se desfaca contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 1 Septembrie 2009
dreptul la somaj se deschide in baza urmatoarelor articole, considerate motive de incetare a conractullui neimputabile salariatului:

Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare
Cel mai bine ar fi sa procedati la desfiintarea locului de munca si concedierea in baza art.65 din Codul muncii.
va multumesc. asta inseamna ca eu ca angajator trebuie doar sa fac o decizie de concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului si apoi sa o inregistrez la ITM?
1. Puteti aplica prevederile Codului muncii:
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa." (O.U.G. nr. 55/2006)
2. Conducerea emite o decizie prin care se desfiinteaza postul respectiv din motive economice si financiare.
3. Faceti apoi o scrisoare catre salariatul respectiv prin care ii anuntati "vestea" si ii acordati un preaviz de 20 de zile lucratoare, dupa care emiteti decizia de concediere cu art.65(1) din Codul muncii, cu respectarea prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Fiind concediat in acest fel, salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj daca are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
5. Bineinteles ca decizia de concediere o inregistrati la ITM, in cinci zile de la emitere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Cu ce art. incetez raporturile de munca pentru a beneficia de somaj? saftmiki saftmiki am doi gastionari la magazin societatii.Unuol dintre ei lucreaza de 4 ani si vrea sa plece si ar beneficia de somaj.Ca sa beneficieze de somaj, deoarece are ... (vezi toată discuția)
Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)