AGT a scris:
.....
Intrebarea mea nr. 1 este: in cazul in care va dori ca dupa perioada de proba de 6 luni sa nu mai continue cu mine, trebuie sa-mi dea acel preaviz de 20 de zile? Cand trebuie sa-l dea, inainte cu 20 de zile de implinirea celor 6 luni de proba sau imediat dupa implinirea acestor luni.
Intrebarea nr. 2: poate inchide contrcatul dupa cele 6 liuni fara drept de apel, adica nu am nicio sansa sa contest? Ideea este ca nu am inca fisa postului si atunci pe ce baza poate evalua daca mi-am facut sa nu treaba?
Intrebarea nr. 3: daca va inchide contractul prin orice mijloace,am dreptul la somaj?
Multumesc frumos,
AGT
1. La incetarea c.i.m. pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă,
fără preaviz.
2. Puteti contesta in instanta decizia de incetare a c.i.m., daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii
3. Daca angajatorul apreciaza ca necorespunzatoare activitatea prestata de salariat, el poate proceda oricand la concedierea acestuia, pe parcursul perioadei de proba, fara preaviz.
4. Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare,
acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor,
prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc.
nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.