avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba 6 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba 6 luni

Buna ziua,
Am fost angajat intr-o pozitie de director cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 6 luni. In cintrcat sunt foarte multe rubricu necompletate, cea mai importanta fiind dupa parerea mea cea care soune responsabilitatile mele din fisa postului. Practic nu am fisa postului si multe alte rubrici incomplete. Este prevazuta si concedierea cu preaviz de la angajator de 20 de zile calendaristice. De ceva timp angajatorul ma sicaneaza cu tot felul de actiuni sau comentarii mai mult sau ai putin fair-play.
Intrebarea mea nr. 1 este: in cazul in care va dori ca dupa perioada de proba de 6 luni sa nu mai continue cu mine, trebuie sa-mi dea acel preaviz de 20 de zile? Cand trebuie sa-l dea, inainte cu 20 de zile de implinirea celor 6 luni de proba sau imediat dupa implinirea acestor luni.
Intrebarea nr. 2: poate inchide contrcatul dupa cele 6 liuni fara drept de apel, adica nu am nicio sansa sa contest? Ideea este ca nu am inca fisa postului si atunci pe ce baza poate evalua daca mi-am facut sa nu treaba?
Intrebarea nr. 3: daca va inchide contractul prin orice mijloace,am dreptul la somaj?
Multumesc frumos,
AGT
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:47, 26 August 2014
In timpul perioadei de proba CIM poate inceta prin simpla notificare a oricareia dintre parti.
Abia dupa perioada de proba, daca va concediaza, aveti dreptul la preavizul stabilit in CIM.
In ambele cazuri aveti dreptul la somaj, daca indepliniti si celelalte conditii necesare.

Perioada de proba de 6 luni incalca prevederile Codului Muncii. De asemenea, si lipsa fisei postului, care este parte integranta a contractului de munca. Puteti face o sesizare la ITM in acest sens.

Codul Muncii:

ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
(5) Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevăzut la alin. (5) se reglementează prin lege specială.
ART. 32
(1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase.
(3) Perioada de probă constituie vechime în mumca.



Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
ana-cer, moderator
Va multumesc frumos.
De fapt perioada de proba este intr-adevar de 120 de zile, functia fiind de conducere. Practic imi ramane ca varianta de contestatie faptul ca nu am fisa postului? Adica ma pot folosi de acest lucru pentru a nu inceta contractul dupa cele 120 de zile?
AGT a scris:

.....
Intrebarea mea nr. 1 este: in cazul in care va dori ca dupa perioada de proba de 6 luni sa nu mai continue cu mine, trebuie sa-mi dea acel preaviz de 20 de zile? Cand trebuie sa-l dea, inainte cu 20 de zile de implinirea celor 6 luni de proba sau imediat dupa implinirea acestor luni.
Intrebarea nr. 2: poate inchide contrcatul dupa cele 6 liuni fara drept de apel, adica nu am nicio sansa sa contest? Ideea este ca nu am inca fisa postului si atunci pe ce baza poate evalua daca mi-am facut sa nu treaba?
Intrebarea nr. 3: daca va inchide contractul prin orice mijloace,am dreptul la somaj?
Multumesc frumos,
AGT



1. La incetarea c.i.m. pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz.

2. Puteti contesta in instanta decizia de incetare a c.i.m., daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii

3. Daca angajatorul apreciaza ca necorespunzatoare activitatea prestata de salariat, el poate proceda oricand la concedierea acestuia, pe parcursul perioadei de proba, fara preaviz.

4. Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)
Desfiintare post in perioada de proba dana13 dana13 Un angajat aflat in perioada de proba, poate fi trimis in somaj, daca i se desfiinteaza postul? In baza carui articol ii inceteaza cim-ul (art 65 alin 1 sau ... (vezi toată discuția)
Preaviz emy2001 emy2001 Buna ziua,preavizul de 20 de zile este obligatoriu daca esti in perioada de proba?Daca nu il faci ce se poate intampla?Cum se desface contractul de munca in ... (vezi toată discuția)