avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:29, 19 Mai 2016
1. Din Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. (somaj)
...

2. Daca va inceteaza contractul individual de munca (CIM) cu art. 31(3), din initiativa angajatorului, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
Numai daca initiativa incetarii c.i.m. apartine angajatorului.
Pentru perioada de proba se intocmeste Contract de munca si deci, zilele lucrate sunt luate in considerea calcularii perioadei de somaj!
Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma face concedieri colective, altã firmã dorește sã ne preia... MCM1 MCM1 Stimați domni/ stimate doamne, Lucrez într-o firmă de pază de 4 ani și din nefericire firma trebuie să facă concedieri colective ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba 6 luni AGT AGT Buna ziua, Am fost angajat intr-o pozitie de director cu contract de munca pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 6 luni. In cintrcat sunt ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba de 90 de zile deacroxana deacroxana Am primit o oferta de loc de munca mai buna fata de locul actual, insa va necesita ca eu sa invat anumite lucruri noi si sa tin eu contabilitatea de lichidare ... (vezi toată discuția)