avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma face concedieri colective, altã firmã ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma face concedieri colective, altã firmã dorește sã ne preia...

Stimați domni/ stimate doamne,

Lucrez într-o firmă de pază de 4 ani și din nefericire firma trebuie să facă concedieri colective din motive obiective, pur și simplu o altă firmă a câștigat licitația pentru prestări de servicii de pază. În principiu, firma care a câștigat licitația și-a exprimat disponibilitatea de a ne angaja pentru același obiectiv, întrucât spun dumnealor, se dorește o continuitate... Problema este că din ceea ce cunosc eu legat de legislația muncii, automat, pentru noua firmă noi figurăm ca noi angajați și va trebui să suportăm proba de lucru de 3 luni. În momentul de față, firma la care lucrăm ne-a dat preavizul de 20 de zile lucrătoare, cf. legislației în vigoare, deci avem șomajul asigurat (atât cât este el), dar ce se întâmplă în cazul în care accept să fiu angajat în noua firmă și în timp-ul probei de lucru șefii respectiv decid dintr-un motiv sau altul că nu corespund... mai am dreptul la ajutorul de șomaj?... sau, cumva, am "dreptul" de a solicita firmei care ne reangajează pentru același obiectiv să solicit încadrarea în mod direct, adică pe perioadă nedeterminată, fără să mai fie nevoie de proba de lucru, dat fiind faptul că deja lucrez în obiectivul respectiv de 1 an, răstimp în care beneficiarul serviciilor de pază a fost mulțumit de prestația subsemnatului.
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MCM1 , utilizator 23:04, 3 August 2014
Daca incetarea c.i.m.la noul angajator are loc din motive neimputabile salariatului atunci aveti dreptul la somaj.

De asemenea, sunteti indreptatit sa beneficiati de somaj daca incetarea raportului de munca are loc, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, la initiativa angajatorului.

Legea nr.76/2002 :
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj .
1. Perioada de proba face parte din contractul individal de munca (CIM) indiferent ca este pe perioada determinata sau nedeterminata, este vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

2. Daca va inceteaza CIM in perioada de proba (conf. art.31(3) din Codul muncii), la initiativa angajatorului, veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Din Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
...
MCM1 a scris:

... sau, cumva, am "dreptul" de a solicita firmei care ne reangajează pentru același obiectiv să solicit încadrarea în mod direct, adică pe perioadă nedeterminată, fără să mai fie nevoie de proba de lucru, dat fiind faptul că deja lucrez în obiectivul respectiv de 1 an, răstimp în care beneficiarul serviciilor de pază a fost mulțumit de prestația subsemnatului.
Mulțumesc anticipat.



Este alegerea noului angajator , dvs aveti posibilitatea sa-i propuneti asa ceva, insa noul angajator nu are si obligatia de a si accepta.
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stimați domni,

Am citit cu atenție sfaturile și recomandările dvs, în plus, am citit și recitit articolele din legile respective la care dvs. făceți trimitere, m-am edificat cu privire la ce trebuie făcut și doresc să vă mulțumesc personal pentru amabilitatea de a-mi răspunde prompt și totodată la obiect.
Mulțumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)