avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor somaj in perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor somaj in perioada proba

Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat intentia de a demisiona). In noul CIM mi-a fost prevazuta o perioada de proba de 90 zile si acum angajatorul mi-a transmis ca nu mai au nevoie de mine deoarece persoana pe care trebuia sa o inlocuiesc a hotarat sa nu mai demisioneze. In aceste conditii mai pot beneficia de ajutor de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 25 Ianuarie 2018
Buna ziua!

Daca inca va aflati in perioada de proba atunci incetarea contractului se poate face cu Art 31/3 pentru a beneficia de somaj.
(art.31 alin.(3): Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.)
Deci nu are nicio importanta faptul ca de la locul de munca anterior am plecat prin demisie?
Multumesc frumos de raspuns.
In opinia mea nu este corect ce sustineti, deoarece doar desfiintarea locului de munca - art. 66-67 din Codul Muncii da dreptul la somaj.

Art. 66
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă

Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
suciu_diana, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati citi mai bine Legea 76/2002 si Normele de aplicare a legii ati fi observat ca sunt mai multe articole care da dreptul la somaj.

Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In speta, daca încetarea raportului de muncă are loc la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, atunci puteti beneficia de somaj.
Deci nu are nicio importanta faptul ca de la locul de munca anterior am plecat prin demisie?
Multumesc frumos de raspuns.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de indemnizatie de somaj? constantin2408 constantin2408 buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: o persoana s-a aflat in comcediu pentru cresterea copilului. in momentul revenirii la munca,a fost ... (vezi toată discuția)
Obținerea șomajului Alin 94 Alin 94 Buna! Va rog daca puteți sa-mi răspundă cineva la întrebare.. întrebare mea este.. dacă eu lucrez de un an și ceva, și vreau să demisionez de la job, ... (vezi toată discuția)