avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa perioada de proba
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa perioada de proba

Buna ziua,
Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, beneficiaza de ajutorul de somaj?

Va multumesc pentru raspuns.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 11 Februarie 2015
Daca in conformitate cu art. 34 Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, aveti un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimile 24 de luni premergatoare cererii de somaj, atunci da.
1. Din Codul muncii:

Art.31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

3. Din Normele de aplicare a legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
...
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

4. Asadar numai daca initiativa incetarii CIM in perioada de proba apartine angajatorului (nu salariatului), persoana in cauza poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Deci in cazul unei demisii nu poate beneficia de indemnizatie de somaj. ..
Demisia este o incetare a CIM la initiativa salaritului si este imputabila salariatului, este vointa lui si nu a angajatorului.
Buna ziua,

Stimate domn "tudorvaleriu" astazi am fost la ANOFM Ilfov in strada Ruginosa pentru a-mi fi eliberat un certificat stagiu de cotizare si am aflat de la functionara care mi-a preluat documentele urmatoarele: " daca ati incetat colaborarea CIM prin notificare catre angajator in timpul perioadei de proba de 90 de zile, aveti dreptul la somaj conf. Legea 53 Art.31 alin.3".

Alte discuții în legătură

Incetarea cim in perioada de proba - somaj? Patience Patience Buna ziua, Poate fi considerat incetarea CIm In timpul perioadei de proba, cf Art.31, alin 3, un motiv neimputabil angajatului, insensul art ARt 17 alin 1, ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de indemnizatie de somaj? constantin2408 constantin2408 buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: o persoana s-a aflat in comcediu pentru cresterea copilului. in momentul revenirii la munca,a fost ... (vezi toată discuția)