avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa perioada de proba
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa perioada de proba

Buna ziua,
Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, beneficiaza de ajutorul de somaj?

Va multumesc pentru raspuns.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 11 Februarie 2015
Buna ziua. De unde trebuie sa reiasa ca incetarea contractului a avut loc la initiativa angajatorului? Am primit o decizie/notificare de incetarea CM conform art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, decizie cu care m-am prezentat la oficiul in cauza, si mi se cere revin cu o decizie/notificare in care sa se stipuleze in mod special pe acea decizie ca incetarea a avut loc la initiativa angajatorului. De asemenea mi s-a spus ca ar trebui sa am si o notificare si o decizie (separat) iar eu am o decizie pe care scrie notificare decizie. Pot sa revin la angajator sa cer sa scrie asa ceva pe decizie (ca incetarea a avut loc la initiativa sa, negru pe alb? Odata ce e mentionat in decizie ca decizia poate fi contestata in 30 de zile, nu e logic ca ea a fost luata de angajator?
Va multumesc mult.
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
...

2. - Din actele de incetare a raportului de munca in baza art.31(3) din Codul muncii trebuie sa reiasa ca initiativa a apartinul angajatorului.
- Daca initiativa apartine dvs. nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

3. O decizie de incetare a raportului de munca poate fi contestata si daca are la baza initiativa salariatului.
Din cuprinsul notificarii trebuie sa reiasa clar ca incetarea c.i.m. a avut loc la initiativa angajatorului.

In acest sens, mergeti la angajator si rugati-l sa refaca notificarea de incetare a c.i.m. daca nu se intelege exact ca aceasta a avut loc la solicitarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea cim in perioada de proba - somaj? Patience Patience Buna ziua, Poate fi considerat incetarea CIm In timpul perioadei de proba, cf Art.31, alin 3, un motiv neimputabil angajatului, insensul art ARt 17 alin 1, ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de indemnizatie de somaj? constantin2408 constantin2408 buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: o persoana s-a aflat in comcediu pentru cresterea copilului. in momentul revenirii la munca,a fost ... (vezi toată discuția)