avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie obligata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie obligata?

se poate ca presedintele unei asociatii unde sunt angajata sa ma oblige sa demisionez sau sa desfaca CIM cu acordul partilor daca eu nu vreau sa demisionez? apoi as vrea sa stiu ce drepturi am in perioada de preaviz daca ma concediaza: zile de concediu, salariu etc, si pentru a ma dispune in somaj (sg varianta pe care o doresc), cate luni trebuie sa am lucrate si daca nu ma incadrez ce pot face? multumesc. e urgent pentru mine.
0745120368
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 13 Iunie 2011

DA se poate cu acordul partilor si e mai bine..
Indiferent cum inceteaza CIM aveti dreptul la cel mult 20 de zile perioada de preaviz
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

″(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:

a) motivele care determina concedierea;

b) durata preavizului;

Daca persoana concediată întruneşte condiţiile de stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor pentru şomaj, adică 12 luni de cotizaţie în ultimii 2 ani, angajatorul şi angajatul sînt obligaţi să facă toate demersurile necesare în timp util (30 de zile de la data încetării contractului individual de muncă) pentru ca acesta din urmă să beneficieze de indemnizaţie de şomaj.
Demisia este un act unilateral de vointa al celui care doreste sa paraseasca un anume loc de munca, in nici un caz un act de obligare din partea angajatorului. Acesta are, la randul lui, alte modalitati de a concedia un salariat, fie pe motive disciplinare, fie prin restructurarea propriei activitati, cand postul ocupat de angajat nu mai e necesar pentru desfasurarea activitatii. Cu atat mai putin varianta incetarii CIM prin acord, atata timp cat doar o parte, respectiv angajatorul, doreste acest lucru.
Dar probabil, ati fi de acord cu oricare dintre variante daca ati primi somaj! Visul multora dintre noi, din pacate.:(

Pentru asta trebuie sa aveti 12 luni de cotizare efectuate in ultimele 24 luni inainte de inregistrarea cererii de somaj.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
Doinita Stingaciu, Avocat
iulia53 a scris:

DA se poate cu acordul partilor si e mai bine..
Indiferent cum inceteaza CIM aveti dreptul la cel mult 20 de zile perioada de preaviz
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

″(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:

a) motivele care determina concedierea;

b) durata preavizului;

Daca persoana concediată întruneşte condiţiile de stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor pentru şomaj, adică 12 luni de cotizaţie în ultimii 2 ani, angajatorul şi angajatul sînt obligaţi să facă toate demersurile necesare în timp util (30 de zile de la data încetării contractului individual de muncă) pentru ca acesta din urmă să beneficieze de indemnizaţie de şomaj.

De unde ati scos aceste prevederi ? ... Codul Muncii a fost modificat de la 01.05.2011 si republicat in 18.05.2011, precum si Legea nr.76/2002.

1. Termenul de preaviz nu este acelasi ... cititi art.81 C.mun. si art.75 alin.1 C.mun.

2. Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta de Legea nr.76/2002, daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

@ esthera
1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Daca va dati demisia termenul de preaviz este cel prevazut in c.i.m., iar in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare.
3.Pentru somaj trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
- c.i.m. sa inceteze pentru motive care nu tin de persoana dvs (in practica, angajatorul desfiinteaza postul pe care-l ocupa acel salariat)
- sa aveti un stagiu de cotizare la somaj de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Concediere ady09 ady09 va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. sunt angajat cu contract pe perioada determinata in cadrul unei primariii si mi s-a emis un preaviz de desfacere ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim - somaj Marti Marti Buna ziua! Lucrez de 15 ani la o firma si seful mi-a zis sa caut in alta parte un servici. Din 20 august sunt in C.O. ( 20 de zile ), iar dupa expirarea ... (vezi toată discuția)