avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - repercusiuni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - repercusiuni

buna ziua,

vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), se lucreaza foarte mult peste program, este foarte multa raspundere, nu se platesc ore suplimentare, doar bonusuri foarte greu de atins, targhete uriase, etc... Mai exact epuizant fizic si psihic. Locul de munca este in zona rurala, o institutie financiara nonbancara, nu dau nume. As dori sa stiu daca demisionez, daca am dreptul la somaj, sau in cazul in care nu am acest drept, ce ar trebui sa fac sa beneficiez de acest ajutor (somaj) pana imi gasesc altceva de munca. :(( Multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 23 August 2014
Buna ziua!

In cazul demisiei nu aveti dreptul la somaj.
Indemnziatia se acorda doar daca indepliniti cumulativ conditiile prevazute de lege, si anume aveti stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 iar incetarea are loc din motive neimputabile dvs. Aici poate intra inclusiv necorespunderea profesionala sau fizica, dar este nevoie de evaluari prealabile in acest sens.
Demisia este considerata de legea somajului drept motiv imputabil salariatului, la fel si incetarea cu acordul partilor.

Pentru o mai buna intelegere:

Codul Muncii - CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.


Detalii: [ link extern ]
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputbile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii:

a) art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4);

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3).

3. Incetarea CIM prin demisie (art.81) sau cu acordul partilor (art.55, lit.b) nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

4. Puteti demisiona de la actualul loc de munca si sa va angajati in alta parte cu CIM pe perioada determinata si la incetarea de drept a CIM, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (conf. art.56(1), lit i) din Codul muncii), veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu durata determinata unait unait Buna ziua, Sunt angajat la o firma in baza unui contract de munca cu perioada determinata ( durata -1 an). Problema este ca : - mi se termina contractul ... (vezi toată discuția)
Demisie de la o întreprindere individuală Nadina Ionela Nadina Ionela Bună seara! Îmi doresc să renunț la locul de munca actual din cauza comportamentului șefului. Sunt angajată un functie de lucrător comercial din data ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj in cazul demisiei? Catalina Dodenciu Catalina Dodenciu Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)