avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract de munca cu durata determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract de munca cu durata determinata

Buna ziua,

Sunt angajat la o firma in baza unui contract de munca cu perioada determinata
( durata -1 an).
Problema este ca : - mi se termina contractul si nu mai vreau sa il prelungesc. Vreau sa intru in somaj. Cum pot face lucrul acesta? Patronul imi cere demisia in caz de vreau sa plec..asta pentru a nu mai beneficia de somaj.
Cum se procedeaza? Trebuie sa semnez demisie ? sau doar se incheie contractul - si gata - pot sa imi depun actele pentru somaj? In baza carui articol (Art. 56 ?? ) imi pot scrie demisia fara sa imi afecteze inscrierea la somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 23 Iulie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56 (1), lit. i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. CIM poate continua daca ambele parti pica de acord cu prelungirea lui.

3. Daca dvs. nu mai doriti prelungirea CIM acesta inceteaza de drept iar dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

4. - Nu trebuie sa demisionati deoarece nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Lasati sa inceteze CIM la data expirarii sale si apoi ve inregistrati la Agentia de Somaj.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
unait a scris:

.... Patronul imi cere demisia in caz de vreau sa plec..asta pentru a nu mai beneficia de somaj.
Cum se procedeaza? Trebuie sa semnez demisie ? sau doar se incheie contractul - si gata - pot sa imi depun actele pentru somaj? In baza carui articol (Art. 56 ?? ) imi pot scrie demisia fara sa imi afecteze inscrierea la somaj ?

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii, sau varianta constatarii incetarii de drept a c.i.m. potrivit art.56 alin.2 C.mun.

2. Demisia este reglementata de art.81 C.mun. si nu se regaseste printre articolele de lege care va dau posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.(art.5 din Normele de aplicare a Legii 76/2002)

3. In situatia descrisa de dvs., angajatorul va constata incetarea de drept a c.i.m. ca urmare a expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua , Ce se intampla daca o angajata are contract pe perioada determinata , este in concediu de crestere copil cu durata de 2 ani si cim se termina cand ... (vezi toată discuția)
Drept de somaj si salariu compensatoriu elyza88 elyza88 Buna seara, Sunt angajata de 1 an si 3 luni, la o firma cu 90 de angajati, pe postul de operator stocare date. Am fost angajata initial cu un contract pe o ... (vezi toată discuția)
Somaj ana2233 ana2233 Am contract pe perioada determinata, care expira la sfarsitul lunii. Ni s a spus ca se vor prelungi contractele in continuare, dar eu vreau sa intru in somaj. ... (vezi toată discuția)