unait a scris:
.... Patronul imi cere demisia in caz de vreau sa plec..asta pentru a nu mai beneficia de somaj.
Cum se procedeaza? Trebuie sa semnez demisie ? sau doar se incheie contractul - si gata - pot sa imi depun actele pentru somaj? In baza carui articol (Art. 56 ?? ) imi pot scrie demisia fara sa imi afecteze inscrierea la somaj ?
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte,
angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii,
sau varianta constatarii incetarii de drept a c.i.m. potrivit art.56 alin.2 C.mun.
2. Demisia este reglementata de art.81 C.mun. si nu se regaseste printre articolele de lege care va dau posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.(art.5 din Normele de aplicare a Legii 76/2002)
3. In situatia descrisa de dvs., angajatorul va constata incetarea de drept a c.i.m. ca urmare a expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.