avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua ,
Ce se intampla daca o angajata are contract pe perioada determinata , este in concediu de crestere copil cu durata de 2 ani si cim se termina cand copilul are 5 luni ? CIM inceteaza conform dipozitiilor sau este prelungit automat pana la finalul concediului de crestere a copilului ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 12 August 2016
1. C.i.m. va inceta de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, potrivit art.56 alin.1 lit.i C.mun., durat c.i.m. nefiind prelungita automat pana la terminarea concediului de crestere a copilului

art.49 C.mun.
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
.....

Art.51 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....

Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Dupa incetarea c.i.m.,salariata poate depune actele la AJOFM pentru a beneficia de indemnizatia de somaj la terminarea CCC.
Adica dvs spuneti ca daca contractul de munca etse valabil pana la o anumita data , timp in care salariata se afla in concediu de crestere copil , aceasta ramane fara loc de munca si poate cere somaj ?
1. Contractul individual de munca (CIM) a fost pe perioada determinata si el inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati dvs. la acea data.

2. Dupa incetarea CIM va inregistrati la Agentia de Somaj pentru ca dupa ce se termina concediul crestere copil (CCC) sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Pai si de la incetarea cim si pana la somaj , mai primeste indemnizatie de crestere copil ? Somajul il primestre dupa cei 2 ani , dar pana implineste copilul 2 ani ?

Multumesc!
Pana implineste copilul 2 ani, va beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil florin_nea83 florin_nea83 Buna ziua , va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii In Noiembrie 2012 sotia mea a intrat in concediu pentru cresterea copilului 2 ani , in mai ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim pe perioada suspendarii Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Un angajat a solicitat suspendarea contractului pentru concediu crestere copil; La 2 luni de la suspendare a expirat perioada pentru care a fost ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatie de cresterea a copilului delphiro delphiro Sotia mea a lucrat 3 ani, dupa care a beneficiat de 6 luni se somaj, iar dupa aceea a lucrat 6 luni pe perioada determinata. In ultima zi din cadrul perioadei ... (vezi toată discuția)