avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Am contract pe perioada determinata, care expira la sfarsitul lunii. Ni s a spus ca se vor prelungi contractele in continuare, dar eu vreau sa intru in somaj. Se poate sa beneficiez de somaj,daca firma face angajari in continuare
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 17 Iunie 2015
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

3. - Pentru a fi prelungita valabilitatea unui astfel de CIM trebuie incheiat un act aditional la CIM existent.
- Acest act aditional trebuie semnat de ambele parti: angajator si salariat.
- Daca dvs. nu mai doriti continuarea raporturilor de munca nu semnati un astfel de act aditional.
- Angajatorul este obligat sa emita decizia de incetare a CIM si sa va inmaneze actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj: decizia d e incetare a CIM, adeverinta d vechime, adeverinta tip (Anexa 26) cu veniturile pe ultimele 12 luni pentru calcularea indemnizatiei de somaj.

4. - Incetarea CIM cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

5. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca unitatea face angajari in continuare.
@ ana2233


Puteti beneficia de somaj, daca societate decide sa faca noi angajari, intrucat nu exista niciun text de lege care sa-i interzica unui angajator sa faca asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In 5 iunie 2012 imi expira contractul individual de munca cecalaca cecalaca Pot benificia de somaj,daca nu mai doresc sa mi se prelungeasca contractul? (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru a beneficia de indemnizatie concediu crestere copil silvam silvam Buna ziua!!Sunt insarcinata in 22 saptamani, iar contractul de munca este pe perioada determinata, iar astazi m-au anuntat ca nu mai au de gand sa imi ... (vezi toată discuția)
Somaj tla tla poate beneficia de indemnizatie de somaj salariatul cu contract individual de munca pe durata determinata si caruia i-a incetat de drept contractul? (vezi toată discuția)