avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ce pot face pentru a beneficia de indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ce pot face pentru a beneficia de indemnizatie concediu crestere copil

Buna ziua!!Sunt insarcinata in 22 saptamani, iar contractul de munca este pe perioada determinata, iar astazi m-au anuntat ca nu mai au de gand sa imi prelungeasca contractul de munca pentru ca nu au nici un beneficiu de pe urma asta. Intrebarea mea este, daca pot cumva sa imi platesc la casa de pensii sau la casa de asigurari de sanatate cotizatiile lunare, ca sa pot beneficia de indemnizatie crestere copil....este vorba de 3 luni, pentru ca, data probabila a nasterii este la sf lunii februarie
Unde, mai exact trebuie sa merg , sa aflu cat anume trebuie sa platesc.
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: silvam , utilizator 11:53, 13 Octombrie 2011
In acest caz, puteti intra in somaj , daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia ... apoi din somaj in concediul de maternitate si apoi in CCC...
1. Plata contributiilor la pensie si sanatate nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Incetarea CIM pe perioada determinata la data expirarii sale va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. In somaj fiind veti putea asa beneficiati de concediu de maternitate si apoi de CCC.
In ultimele 24 luni , am 12 luni muncite, insa contabila de la firma, mi-a spus ca nu am dreptul la somaj decat daca ma dau ei afara (eu fiind in concediu medical pentru risc maternal, nu ma pot da afara)..cu alte cuvinte daca contractul de munca se desface numai cu o anumita litera
Va multumesc
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
Art.49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

2. - Orice concediu medical duce la suspendarea CIM.
- Dar fiind vorba de un CIM pe perioada determinata, acesta inceteaza de drept la data expirarii sale indiferent de situatia in care va aflati.
- Adica in timpul concediului medical (cand CIM este suspendat) intervine cauza de incetarea de drept a CIM (art.49(5) de mai sus).

3. Asadar contabila sa nu va mai zapaceasca, sa puna mana pe legi, sa le citeasca si sa le aplice (asta nu e treaba de contabil ci de inspector de resurse umane).

4. - In consecinta dupa data expirarii CIM solicitati angajatoprului sa va dea decizia de incetare a CIM, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).
- Trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data incetarii CIM pentru a primi indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM.

5. Daca aveti probleme cu angajatorul (in special cu contabila) sesizati urgent ITM.
Va multmesc din suflet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal-raspuns urgent marianelena marianelena Am dreptul la prenatal Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 ... (vezi toată discuția)
Ccc si contract pe perioada determinata mihaitzab mihaitzab buna tuturor as vrea sa va supun atentiei o situatie la care nu gasesc explicatie cu \\"suport legal\\" de aceia rog pe cei ce stiu sa imi scrie. sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate OanaFacas1988 OanaFacas1988 Buna ziua , Sunt insarcinata in 15 saptamani, lucrez ca si consilier Clienti la o banca si am contractul de munca pe perioada determinata, urmand sa intru ... (vezi toată discuția)