buna tuturor
as vrea sa va supun atentiei o situatie la care nu gasesc explicatie cu "suport legal" de aceia rog pe cei ce stiu sa imi scrie.
sunt angajata cu contract pe perioada determinata care va expira pe 31 dec 2014, voi naste in jurul datei de 30 mai, voi putea intra in CCC pt ca pe 10 aprilie am 12 luni de contributie fara intrerupere.
intrebarile care intervin acum sunt:
-dreptul de concediu de odihna il pot lua pe tot acum inainte de a naste?
nu am nici o garantie, momentan, ca mi se va prelungi contractul de munca, de aceea,
-mai conteaza pe ce varianta voi opta pt revenire din CCC un an sau doi? eu as opta pt un an, dar nu stiu daca mai am unde sa ma intorc...
doar aceste doua lamuriri deocamdata, va multumesc anticipat celor care ma veti lamuri.
Conform Codului Muncii, CIM inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
Codul Muncii:
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat. (5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
(6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
... i) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;....
1. Puteti beneficia de concediul de odihna proportional cu perioada lucrata, inclusiv concediul de maternitate. Daca efectuati tot concediul, va trebui sa restituiti indemnizatia aferenta zilelor de CO efectuate in plus.
2. Optati pentru varianta pe care o considerati mai buna pentru dvs. Optiunea nu poate fi schimbata ulterior. Dvs. trebuie sa hotarati.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. - Asa cum v-a spus si colega mea, ana-cer, contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent in ce situatie va aflati la acea data.
- Imediat dupa incetarea CIM va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in CCC) pentru ca dupa terminarea CCC sa beneficiati de indemnizatie de somaj pana va gasiti un loc de munca.
3. Daca veti naste in luna mai cele 12 luni eligibile sunt iunie 2013 - mai 2014.
4. Veti putea intra in CCC dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
5. Optati pentru ce varianta de CCC doriti dvs., pana la varsta copiluluide 1 an sau 2 ani.