avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de somaj si salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de somaj si salariu compensatoriu

Buna seara,
Sunt angajata de 1 an si 3 luni, la o firma cu 90 de angajati, pe postul de operator stocare date. Am fost angajata initial cu un contract pe o perioada determinata de 3 luni, dupa expirarea acestuia mi s-a prelungit contractul pe o perioada de 6 luni, iar ultima modificare dupa expirarea acestuia mi s-a mai prelungit tot pe o perioada determinata de 6 luni.Pe data de 14noiembrie imi expira contractul si mi-au zis ca nu mi se va mai prelungi pentru ca desfiinteza functia de la punctul de lucru din Constanta( unde lucrez eu).Am dreptul la salariu compensatoriu si indemnizatie de somaj la un contract pe o perioada determinata cu un program de 8 ore?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 8 Noiembrie 2011
1. Un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat.
2. Incetarea CIM cu acest articol din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj (din ce spuneti indepliniti si aceasta conditie),
3. - Salarii compensatorii se acorda numai celor concediati (adica din initiativa angajatorului) ceea ce nu e cazul la dvs.
- Dar verificati si in CCM aplicabil unitatii dvs. sa vedeti ce prevede acesta in cazul dvs.
Da, aveti dreptul la indemnizatia de somaj ... temeiul de drept al incetarii c.i.m. - art.56 lit.i C.mun. - va da posibilitatea de a beneficia de somaj, iar stagiul de cotizare de minim12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii este indeplinit .

Referitor la termenul de depunere al actelor pentru somaj , ii permit sa va spun, ca acesta este de 10 zile de la data incetarii c.i.m. pentru a beneficia de indemnizatie de la data incetarii c.i.m. ... daca actele sunt depuse dupa acest termen , veti beneficia de somaj de la data depunerii dosarului pentru somaj.

Cu privire la salariile compensatorii , acestea sunt acordate numai in cazul in care are loc o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului si nu si in cazul incetarii de drept al c.i.m.
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri! o zi frumoasa.
Cred ca salarii compensatorii se acorda numai in cazul in care are loc o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului si daca ati fi avut o conventie valabila in acest sens (CIM, CCM, regulament intern, etc.)

Nu a sustinut nimeni contrariu .. inclusiv art.67 C.mun. dispune in acest sens...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare pe perioada determinata iliemailat iliemailat recent am fost angajat la o s.c. pe perioada de trei luni (Perioada de proba). dupa expirarea celor trei luni, mai au dreptul cei de la conducerea sc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediere kiro kiro As vrea sa stiu daca exista variante de concediere ce pot sa imi permita sa iau somaj, cu exceptia aceleia in care angajatorul trebuie sa faca restructurari? (vezi toată discuția)
Drepturile gravidelor deliaavram deliaavram buna seara.am nevoie de un ajutor.sora mea,e insarcinata in trei luni.a anuntat seful de magazin,dar seful nu a vrut sa anunte mai departe pe cei de la ... (vezi toată discuția)