avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile gravidelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile gravidelor

buna seara.am nevoie de un ajutor.sora mea,e insarcinata in trei luni.a anuntat seful de magazin,dar seful nu a vrut sa anunte mai departe pe cei de la personal.lui sora mea ii expira contractul de munca peste o luna si din cite se pare nu vor sa il prelungeasca.au dreptul sa o lase fara locul de munca??? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 8 Mai 2011
1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) indoferent de starea in care se afla salariata.
2. Daca are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni poate beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In somaj fiind poate beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC pana la 2 ani.
Sora dumneavoastra trebuie sa depuna o instiintare scrisa referitoare la starea de graviditate. Aceasta trebuie insotita de adeverinta de la medicul de familie sau medicul specialist. Pentru a dovedi faptul ca a depus instiintarea aceasta trebuie sa fie intocmita in doua xemplare, pe unul dintre ele (cel care ramane la sora dvs.) angajatorul sa-i treaca nr si data inregistrarii.
In ceea ce priveste cea de a doua problema, daca CIM-ul este incheiat pe perioada determinata, angajatorul nu are obligatia sa-l prelungeasca doar pentru ca sora dvs. este insarcinata.
Daca nu se prelungeste CIM-ul sa verifice daca se incadreaza la somaj si, dupa nastere, poate intra in CCC.
deliaavram a scris:

buna seara.am nevoie de un ajutor.sora mea,e insarcinata in trei luni.a anuntat seful de magazin,dar seful nu a vrut sa anunte mai departe pe cei de la personal.lui sora mea ii expira contractul de munca peste o luna si din cite se pare nu vor sa il prelungeasca.au dreptul sa o lase fara locul de munca??? va multumesc



Incetarea de drept a c.i.m. nu are nicio legatura cu interzicerea concedierii prevazuta de art.60 alin.1 c.mun. in situatia sorei dvs.
Angajatorul nu este obligat sa decida prelungirea duratei c.i.m.
Temeiul de drept al incetarii c.i.m. - art.56 lit.j C.mun - ii da posibilitate sorei dvs de a beneficia de somaj numai daca indeplineste si conditia stagiului de cotizare , si anume : minim 12 in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
Daca da, atunci va intra in somaj , apoi va suspenda somajul si va intra in CCC urmand a relua somajul la terminarea CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata vs gravida ContSters114672 ContSters114672 Daca am contract pe perioada determinata pana in iunie 2010 si raman gravida in decembrie sai ianuarie firma este obligata sa imi prelungeasca contractul si sa ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca iulia.dragomir iulia.dragomir Lucrez la o companie cu contract de munca pe o perioada de munca determinata de 6 luni, cu posibilitate de prelungire, care expira pe 7 octombrie. Sunt ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca chiritaion chiritaion In data de 14.04.2011 mi-a incetat contractul de munca in baza art.55,lit.b.In 15.04.2011 m-am angajat pentru o perioada determinata de 1 luna.As dori sa aflu ... (vezi toată discuția)