avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediere

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
sunt angajat cu contract pe perioada determinata in cadrul unei primariii si mi s-a emis un preaviz de desfacere a contractului de munca in baza art.61 lit d din codul muncii"pe criterii de pregatire profesionala" ,dar fara o evaluare prealabila conform legii(parea mea este ca e ceva personal si s-a gasit acest motiv)
in contextul celor de mai sus va rog sa-mi spune-ti daca beneficiez de ajutor de somaj, avand in vedere faptul ca la aceasta primarie am fost angajat o perioada de aprox 6 luni iar angajarea anterior acestei angajari fiind in somaj dar l-am intrerupt datorita acesteia cu 4 luni inainte de expirarea somajului.
ROG RASPUNS URGENT. (de asemenea rog si cadrul legal )!
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:59, 25 Septembrie 2011
1. Cand ati fost in somaj ati incheiat acest CIM pe perioada determinata si s-a suspendat indemnizatia de somaj urmand ca aceasta sa se reia la incetarea de drept (art.56i din Codul muncii) a CIM la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
2. In cazul dvs. sunteti concediat inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat CIM deci nu veti mai putea relua indemnizatia de somaj.
3. - Concedierea cu art. 61d din Codul muncii permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj dar trebuie sa indepliniti din nou conditia ca in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni cotizate la somaj.
- Dar Legea 76/2002 spune:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
dar in cazul in care concedierea s-ar face in baza art.56 lit.i din Codul Muncii ,la expirarea CIM pe durata determinata ,se poate repune in plata indemnizatia de somaj neincasata prin intreruperea acesteia datorita acestei angajari?
Da, in acest caz va reintoarceti la somaj si beneficiati de indemnizatei pana se termina.
se pot modifica prevederile CIM referitor la durata acestora acum si ce implica aceste modificari(ex.REVISAL)?
1. Orice prevedere din CIM se poate modifica prin act aditional.
2. Orice modificare a CIM duce si la completarea Revisal cu modificarea respectiva.

Alte discuții în legătură

Cum trebuie inchis cim pt a putea obtine ajutor de somaj? AndreeaFP AndreeaFP Conform carui articol se incheie CIM in cazul in care societatea nu mai are lichiditati sa sustina angajatul, iar angajatul doreste sa obtina imediat ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Somaj Mihaill Mihaill In urma concedierii mele in baza deciziei conducerii firmeiconform art.61[punctul d] din Codul Muncii pot beneficia de somaj,dupa 10 ani de munca?Cit ... (vezi toată discuția)