avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul la somaj

Buna ziua!
Seful m-a anuntat verbal precum ca vrea sa -mi schimbe locul de munca.Intrebarea mea este : daca refuz noul loc de munca, mai pot beneficia de somaj in urma desfacerii CIM?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:12, 7 Septembrie 2012
Daca refuzati noul loc de munca este indicat sa va prezentati demisia. Conform art.81 alin.(3) Codul Muncii salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Alin.(4) prevede ca trebuie sa respectati termenul de preaviz care este cel convenit de parti in CIM sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Pe durata preavizului CIM continua sa-si produca toate efectele. CIM inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv. De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Prin aceasta modalitate de incetare a CIM puteti beneficia de dreptul de somaj, fiind protejata de eventualele abuzuri din partea angajatorului privind schimbarea postului.
1. Conform Codului muncii orice modificare adusa contractului individual de munca (CIM), inclusiv schimbarea locului de munca, se face prin act aditional la CIM semnat de ambele parti.

2. Daca nu sunteti de acord cu schimbarea locului de munca nu semnati actul aditional.

3. Este posibil ca angajatorul sa aiba in vedere desfiintarea locului de munca ocupat de dvs. si sa va acorde un alt loc de munca pentru a nu va concedia.

4. . - Daca locul de munca al dvs. va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

5. Sa nu demisionati si sa nu faceti cerere de incetare a CIM deoarece nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.

6. Tineti-ne la curent cu ce se intampla ca sa va spunem ce sa faceti.


resciziune20 a scris:
...De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Prin aceasta modalitate de incetare a CIM puteti beneficia de dreptul de somaj, fiind protejata de eventualele abuzuri din partea angajatorului privind schimbarea postului.


1. Persoana care demisioneaza nu poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Conform Legii 76/2002 pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa inceteze CIM din motive neimputabile salariatului.
- Demisia este imputabila salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul dupa ccc b_anamaria b_anamaria Dupa terminarea CCC si incheierea CIM ma pot angaja la o alta societate pentru o perioada de 1 luna iar dupa aceasta perioada sa pot beneficia de somaj ? (vezi toată discuția)
Cum intru in somaj dupa concediu cerestere copil? roxibela roxibela mai am 8 zile pana la incetarea ccc si sefa mi-a spus ca nu mai are nevoie de mine la firma,cum pot intra in somaj?Am dreptul?Daca da ce trebuie sa fac sa pot ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui angajat Andreea4flo Andreea4flo Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat ... (vezi toată discuția)