avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,
am primit de la societatea cu raspundere limitata la care lucrez un preaviz cu urmatorul continut:
"Va aducem la cunstinta ca incepand cu data de ...........compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea, postul de .....pe care il ocupati se desfiinteaza , conform Hotararii actionarilor nr/......
Conform cu prevederile art. 73 din Codul muncii , incepand cu data de .......vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare dupa expirarea caruia, respectiv la data de .......CIM nr..../.... inceteaza in temeiul art.65 alin 1) din Legea 53/2003 Codul muncii.
Mentionam ca:
-la data comunicarii preavizului, nu avem nici un post vacant potrivit pregatirii dvs profesionale
-conducerea societatii va solicita prezenta dvs la servciu pentru un program de 4 ore conform legii
-in cazul in care veti gasi un alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz , CIM in baza caruia sunteti angajat al societatii noastre poate inceta, in temeiul art. 55 lit.b) (acordul partilor) din Legea nr.53/2003 Codul muncii, la data pe care o doriti dvs, cu conditia ca aceasta data sa fie cuprinsa in interiorul perioadei de preaviz.
-beneficiati la lichidare de o suma compensatoare, constand intr-un salariu brut lunar impozabil care se achita la lichidare."
Va rog sa ma lamuriti daca este legala propunerea din mentiunea a treia, avand in vedere urmatoarele:
-gasirea unui alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz nu schimba de facto motivul incetarii CIM
-gasirea unui alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz nu ar trebui sa fie un "obstacol" pentru ca persoana concediata sa se prevaleze de drepturile ce decurg din aplicarea art 65 alin 1): salariul compensator si adeverinta de somaj
-aplicarea art. 55 lit b) ar insemna renuntarea la aplicarea art.65 alin 1), implicit la drepturile ce izvorasc din acesta , deci este lovit de nulitate, conform art 38 din Codul Muncii.
Incheierea CIM cu aplicarea art 65 alin 1) este lovita de nulitate si daca persoana concediata renunta de dreptul de preaviz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 14 Aprilie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
societate la care sunteti Dvs. angajata face o confuzie intre incetare CIM in temeiul art. 65 Codul Muncii, respectiv a concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului si art. 55 litera b) Codul Muncii, respectiv a încetării CIM prin acordul partilor.

Angajatorul trebuie sa opteze pentru unul dintre cele doua moduri de incetare a contractului individual de munca neputandu-se aplica amandoua concomitent. Cele doua modalitati de incetare a contractului de munca sunt prevazute alternativ de art. 55, concedierea in temeiul art. 65 Codul Muncii incadrandu-se l art. 55 litera c) fiind o manifestare unilaterala de vointa a angajatorului si incetarea prin acordul partilor fiind prevazuta la art. 55 litera b).

Propunerea angajatorului este legala, dar prost formulata si neoportun. Practic ce face angajatorul nu este nelegal ci doar va spune ca este dreptul Dvs. de a renunta la preaviz in cazul in care gasiti un loc de munca mai bun, intr-un timp mai scurt decat cel din perioada de preaviz. Ipoteza vizata este cea in care sa spunem de exemplu in a 5-a zi de preaviz gasiti un alt loc de munc unde angajatorul vrea sa va angajeze imediat in doua zile fara sa mai astepte ca Dvs. sa parcurgeti toata perioada de preaviz. In acest caz daca Dvs. considerati ca pentru a nu pierde noul loc de munca gasit merita sa renuntati la perioada de preaviz si toate drepturile accesorii puteti opta pentru incetarea raporturilor de munca inainte de expirarea preavizului in conditiile in care si angajatorul este de acord prin acordul partilor.

Atentie insa, plecarea Dvs. inainte de expirarea perioadei de preaviz nu va mai indreptateste la plata drepturilor salariale la care aveati dreptul pentru perioada de preaviz neefectuata, nici la plata salariului compensatoriu si nici la plata somajului ulterior incetarii relatiei de munca. Nu veti mai avea dreptul la toate aceste beneficii garantate de Codul Muncii in cazul concedierii pentru ca temeiul incetarii contractului Dvs. de munca se va schimba din concediere in temeiul art. 65 in incetarea CIM prin acordul partilor conform art. 55 litera b) din Codul Muncii.

Mentiunea de la liniuta 3 din decizia de concediere nu este nelegala ci este mai degraba o capcana pentru salariat si totodata o portita de iesire pentru angajator.

Spun capcana pentru angajat pentru ca in cazul in care optati sa plecati prin acordul partilor inainte de expirarea perioadei de preaviz nu veti mai beneficia de drepturile salariale pt. respectiva perioada, salariul compensatoriu si dreptul de a primi somajul pentru ca contractul Dvs. de munca va inceta in baza art. 55 litera b) Codul Muncii si nu ca urmare a concedierii.

Este o portita de iesire pentru angajator pentru ca stie ca astfel Dvs. nu veti mai putea contesta incetarea contractului Dvs. de munca pentru ca acesta va inceta in baza acordului partilor si nu a deciziei de concediere.

Art. 76 din Codul Muncii prevede cerintele minime de continut pe care trebuie sa le cuprinda o decizie de concediere, ceea ce inseamna ca in practica orice decizie de concediere trebuie sa contina cel putin acele mentiuni, DAR ea poate contine si altele, cum ar fi aceasta precizare- ceea ce nu face decizia si concedierea nelegale.

Art. 55 litera b) prevazand incetarea CIM prin acordul partilor nu intra in sfera de aplicare a art. 38,fiind dreptul Dvs. de a inceta relatiile de munca la cerere cu conditia de a fi de acord si angajatorul. In acest caz nu ar fi vorba de renuntarea la un drept ci mai degraba exercitarea unui drept.

In orice caz nimeni nu va poate obliga sa plecati inainte de expirarea termenului de preaviz daca nu vreti. Ceea ce angajatorul va propunea prin aceal liniuta 3 era posibilitatea de a pleca mai devreme daca vreti.

Daca Dvs.cautati un motiv sa obtineti anularea deciziei de concediere in instanta puteti sa va uitati la motivele invocate de angajator in curpinsul deciziei care justifica necesitatea desfiintarii postului, daca acesta desfiintare de post este temeinic justificata. De obicei la concedierea in temeiul art. 65 instantele analizeaza motivele invocate de angajator care justifica necesitatea desfiintarii postului, daca acestea nu sunt determinate de o cauza reala si serioasa, nu au la baza date cifre precise ( de exemplu scaderea volumului de vanzari, etc) explicatii temeinice si obiective, atunci se poate obtine anularea deciziei de concediere.

Practica instantelor a aratat ca simpla indicare a deciziei de reorganizare a unui departament de catre organul societar competent in cazul Dvs. Hotararea Actionarilor nu este suficienta pentru a se considera indeplinita conditia de la art. 76 litera a) Codul Muncii, trebuie ca decizia deconcediere sa contina clar si detaliat motivele care determina concedierea care sa justifice cauza reala si serioasa conform art. 65. Codul Muncii.
Mentiunea -in cazul in care veti gasi un alt loc de munca inaintea expirarii perioadei de preaviz , CIM in baza caruia sunteti angajat al societatii noastre poate inceta, in temeiul art. 55 lit.b) (acordul partilor) din Legea nr.53/2003 Codul muncii, la data pe care o doriti dvs, cu conditia ca aceasta data sa fie cuprinsa in interiorul perioadei de preaviz. - este legala.

Nu vad unde este incalcarea legii, in conditiile in care angajatorul emite ipoteza ca in cazul in care dvs gasiti un loc de munca si doriti incetarea raportului de munca inauntrul termenului de preaviz , incetarea c.i.m. se poate face cu acordul partilor.
Chiar angajatorul a specificat faptul ca c.i.m. poate inceta .... de fapt, in aceasta situatie angjatorul presuoune ca dvs veti solicita incetarea c.i.m. ca urmare a faptului ca v-ati gasit un nou loc de munca unde urmeaza sa va prezentati intr-un termen inclus inauntrul termenului de preaviz acordat pentru concediere.

Multumesc pentru raspunsul complet.
Buna ziua,
ce se intampla insa daca angajatul aflat in perioada de preaviz concediat in baza art 65 isi gaseste un nou loc de munca la care trebuie sa se prezinte imediat, pana la expirarea preavizului? Poate renunta la preaviz dar sa beneficieze de salariile compensatorii la care are dreptul?
Nu poate renunta la preaviz si sa beneficieze si de salarii compensatorii ...daca angajatorul este de inteles , atunci poate emite o adresa catre salariatul respectiv in care mentioneaza ca nu mai este necesara prezenta acestuia la munca , fara a-i fi afectate drepturile salariale aferente.

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Angajatorul ma poate da afara inainte de terminarea preavizului in caz de demisie? CristeaDenisa CristeaDenisa Mi-am dat demisia si inainte de terminarea perioadei de preaviz, sa facut inventar pentru a preda gestiunea si din ziua respectiva mi-a spun sa merg sa semnez ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz zolysoftsolutions zolysoftsolutions Buna tuturor. Am un angajat care mi-a scris o cerere ca sa aprob demisia lui imediata pe motive personale. Eu pot accepta treaba asta, Dar aici intervine ... (vezi toată discuția)