avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM art 55, lit b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM art 55, lit b

Buna seara,

In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform art 55, lit b, mai este necesar preavizul de 15 zile calendaristice ?
Directorul general nu a mentionat nici o data pe respectiva cerere .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 29 Septembrie 2011
Daca angajatorul si-a dat acordul privind incetarea cim nu este nevoie de preaviz.
Dar daca :
1) nu-si va da acordul = 15 zile calendaristice preaviz ?
2) daca nu voi mai merge in aceasta perioada la unitate, preavizul curge de la sine ?
3) cf art 79, pct 8 din Codul muncii mai este nevoie de preaviz ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
alcibiade, utilizator
1.da;
2. in perioada de preaviz, contractul continua cu toate drepturile si obligatiile, deci in cazul in care nu va prezentati la serviciu, puteti fi cercetat disciplinar pt absente nemotivate;
3. daca puteti demonstra concret cu fapte si date si acte ca angajatorul nu si-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă,doar atunci puteti demisiona fara preaviz..
In cazul incetarii c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun nu se acorda preaviz. Daca nu-si da acordul , atunci c.i.m. nu poate inceta in baza acestui articol si va puteti da demisia care poate fi cu preaviz sau fara preaviz.

Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii.
Prin excepţie, incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz se paote face in conditile in care : angajatorul renunţă total ori parţial la termenul respectiv sau in cazul in care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.79 alin.8 C.mun.).
ART. 55 Contractul individual de munca poate inceta astfel:
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Angajatorul (societatea comerciala) a intocmit o decizie de incetate a contractului de munca (fara alte hatarti in prealabil) conform art. 55 litera c.
Data intocmiri este 20, data comunicarii 21.
Initiativa intocmiri acestei decizii vine deci din partea angajatorului.
Am si eu urmatoarele intrebari:
-am dreptul la o perioada de preaviz ???
-trebuiau intocmite in prealabil alte "harti" ???

Va multumesc anticipat pentru raspuns si va rog sa va motivati afirmatiile pro sau contra cu articole din lege.

Alte discuții în legătură

Art. 55 lit. c Diana_B Diana_B Buna ziua, Imi puteti spune va rog frumos in ce cazuri si cum anume se aplica articolul de mai sus in cadrul unei incetari de cim? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Este necesar acordul angajatului pentru transformarea postului contractual in functionar public? gixee gixee De curand mi-a fost modificat postul pe care-l ocup intr-o institutie publica, din personal contractual in functionar public. Prin act administrativ mi-a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 55 lit c anieta anieta Buna ziua, As dori sa stiu daca pot face incetarea unui CIM cu art. 55 lit c din Codul Muncii sau trebuie coroborat si cu art 79 din Codul Muncii? Va ... (vezi toată discuția)