avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM art 55, lit b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM art 55, lit b

Buna seara,

In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform art 55, lit b, mai este necesar preavizul de 15 zile calendaristice ?
Directorul general nu a mentionat nici o data pe respectiva cerere .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 29 Septembrie 2011
1. Numai art.55, lit.c) din Codul muncii nu este deajuns pentru incetarea unui CIM.

2. Vointa unilaterala a angajatorului se regaseste in art.61 si 65 din Codul muncii.

3. Asadar spuneti cu ce articol va inceteaza CIM.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ATAPELEA a scris:

ART. 55 Contractul individual de munca poate inceta astfel:
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Angajatorul (societatea comerciala) a intocmit o decizie de incetate a contractului de munca (fara alte hatarti in prealabil) conform art. 55 litera c.
Data intocmiri este 20, data comunicarii 21.
Initiativa intocmiri acestei decizii vine deci din partea angajatorului.
Am si eu urmatoarele intrebari:
-am dreptul la o perioada de preaviz ???
-trebuiau intocmite in prealabil alte "harti" ???

Va multumesc anticipat pentru raspuns si va rog sa va motivati afirmatiile pro sau contra cu articole din lege.

Art.55 lit.c C.mun. nu este temei de drept ai incetarii unui raport de munca ...
Daca angajatorul a dispus incetarea c.i.m. din initiativa sa , atunci temeiul de drept al incetarii poate fi art.61 , art.65 si art.66 C.mun.

Daca s-a dispus concedierea in in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiati de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

In acest caz, in practica, angajatorul procedeaza la comunicarea unei instiintari de preaviz , iar la terminarea lui va emite decizia de incetare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 55 lit. c Diana_B Diana_B Buna ziua, Imi puteti spune va rog frumos in ce cazuri si cum anume se aplica articolul de mai sus in cadrul unei incetari de cim? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Este necesar acordul angajatului pentru transformarea postului contractual in functionar public? gixee gixee De curand mi-a fost modificat postul pe care-l ocup intr-o institutie publica, din personal contractual in functionar public. Prin act administrativ mi-a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 55 lit c anieta anieta Buna ziua, As dori sa stiu daca pot face incetarea unui CIM cu art. 55 lit c din Codul Muncii sau trebuie coroborat si cu art 79 din Codul Muncii? Va ... (vezi toată discuția)