De curand mi-a fost modificat postul pe care-l ocup intr-o institutie publica, din personal contractual in functionar public.
Prin act administrativ mi-a fost incetat contractul individual de munca. Codul muncii nu are prevederi foarte clare cu privire la incetarea CIM, permitand incetarea acestuia urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Tot prin act administrativ am fost numit in functie publica. In Legea 188/ 1999, privind statutul functionarului public, nu am gasit o prevedere expresa cu privire la necesitatea acordului angajatului pentru transformarea postului.
Nici la incetarea contractului, nici la numirea in functia publica nu mi-a fost solicitat acordul.
Spuneti-mi, va rog, daca se impune sau nu manifestarea de vointa a angajatului intr-o astfel de situatie. Tin sa precizez ca nici macar nu mi s-au solicitat documente doveditoare cu privire la indeplinirea conditiilor prevazute de art. 54 Lg. 188/1999 pentru a ocupa functia publica.
1. Codul Muncii are prevederi destul de clare cu privire la incetarea raportului de munca. Potrivit art.55, contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Prin urmare, lit.c a acestui text de lege se coroboreaza cu art.61, art.65 , art.66 si art.81 C.mun.
Daca este vorba despre art.55 lit.b C.mun., manifestarea de vointa in sensul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor trebuie sa fie exprimata in scris, chiar daca Codul Muncii nu prevede asa ceva.
"Încetarea contractului individual de muncă în temeiul art. 55 lit. "b" C. muncii nu este condiţionată decât de realizarea acordului de voinţă al părţilor raportului juridic de muncă în acest sens; invocarea lipsei acestui acord pe motiv de neredactare în formă scrisă a voinţei astfel exprimate, nu poate fi primită faţă de valoarea de mijloc de probă a înscrisului şi nu de condiţie de valabilitate; nici lipsa semnăturii uneia din părţi pe înscrisul constatator al manifestării de voinţă în sensul încetării contractului de muncă nu poate fi apreciat ca echivalând cu absenţa consimţământului, dacă lipsa este strict imputabilă titularului său.
Sarcina probei instituită de art. 287 C.muncii, nu înlătură obligaţia angajatului contestator de a face dovada contrară celor probate de angajator." (Curtea de Apel Bacău - secţia civilă, minori şi familie, conflicte de muncă şi asigurări sociale, Dec. nr. 529 30.04.2010)
2. Legea nr.188/1999 nu prevede acordul salariatului cu privire la transformarea postului.
Art.55 lit.c C.mun. trebuie sa fie coroborat cu alt articol din Codul Muncii . De exemplu, cu unul dintre articolele : art.61, art.65, art.66 sau art.81 C.mun.
Art. 55 lit. c
Diana_B
Buna ziua,
Imi puteti spune va rog frumos in ce cazuri si cum anume se aplica articolul de mai sus in cadrul unei incetari de cim? Va multumesc. (vezi toată discuția)