avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Este necesar acordul angajatului pentru transformarea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Este necesar acordul angajatului pentru transformarea postului contractual in functionar public?

De curand mi-a fost modificat postul pe care-l ocup intr-o institutie publica, din personal contractual in functionar public.
Prin act administrativ mi-a fost incetat contractul individual de munca. Codul muncii nu are prevederi foarte clare cu privire la incetarea CIM, permitand incetarea acestuia urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Tot prin act administrativ am fost numit in functie publica. In Legea 188/ 1999, privind statutul functionarului public, nu am gasit o prevedere expresa cu privire la necesitatea acordului angajatului pentru transformarea postului.
Nici la incetarea contractului, nici la numirea in functia publica nu mi-a fost solicitat acordul.
Spuneti-mi, va rog, daca se impune sau nu manifestarea de vointa a angajatului intr-o astfel de situatie. Tin sa precizez ca nici macar nu mi s-au solicitat documente doveditoare cu privire la indeplinirea conditiilor prevazute de art. 54 Lg. 188/1999 pentru a ocupa functia publica.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 23 Decembrie 2013
1. Codul Muncii are prevederi destul de clare cu privire la incetarea raportului de munca. Potrivit art.55, contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Prin urmare, lit.c a acestui text de lege se coroboreaza cu art.61, art.65 , art.66 si art.81 C.mun.
Daca este vorba despre art.55 lit.b C.mun., manifestarea de vointa in sensul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor trebuie sa fie exprimata in scris, chiar daca Codul Muncii nu prevede asa ceva.

"Încetarea contractului individual de muncă în temeiul art. 55 lit. "b" C. muncii nu este condiţionată decât de realizarea acordului de voinţă al părţilor raportului juridic de muncă în acest sens; invocarea lipsei acestui acord pe motiv de neredactare în formă scrisă a voinţei astfel exprimate, nu poate fi primită faţă de valoarea de mijloc de probă a înscrisului şi nu de condiţie de valabilitate; nici lipsa semnăturii uneia din părţi pe înscrisul constatator al manifestării de voinţă în sensul încetării contractului de muncă nu poate fi apreciat ca echivalând cu absenţa consimţământului, dacă lipsa este strict imputabilă titularului său.
Sarcina probei instituită de art. 287 C.muncii, nu înlătură obligaţia angajatului contestator de a face dovada contrară celor probate de angajator." (Curtea de Apel Bacău - secţia civilă, minori şi familie, conflicte de muncă şi asigurări sociale, Dec. nr. 529 30.04.2010)

2. Legea nr.188/1999 nu prevede acordul salariatului cu privire la transformarea postului.
cu alte cuvinte, atat timp cat CIM a incetat fara sa stiu, incetarea este nelegala?
Excat. Aveti o copie de pe decizia de incetare a c.i.m. ? Ce articol este mentionat in ea?
Astazi am intrat in posesia unei copii. Au invocat art. 55, lit. c din C. muncii.
Art.55 lit.c C.mun. trebuie sa fie coroborat cu alt articol din Codul Muncii . De exemplu, cu unul dintre articolele : art.61, art.65, art.66 sau art.81 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de muncă perioadă determinată lia87 lia87 În ce condiții este posibilă desfacerea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată înaintea expirării termenului acestuia? (vezi toată discuția)
Incetare cim art 55, lit b alcibiade alcibiade Buna seara, In conditiile in care am solicitat prin depunerea la registratura unitatii in data de 07 a cererii privind incetarea CIM in data de 08, conform ... (vezi toată discuția)
Art. 55 lit. c Diana_B Diana_B Buna ziua, Imi puteti spune va rog frumos in ce cazuri si cum anume se aplica articolul de mai sus in cadrul unei incetari de cim? Va multumesc. (vezi toată discuția)