avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Activitate predescu77

Activitate predescu77

Si asociatul meu este de acord ca eu sa iau dividende. Intrebarea este daca este legal ca eu sa iau partea mea inainte de iesirea din firma iar el sa investeasca partea lui sau eventual partea lui sa ramana ca profit nerepartizat si care este temeiul legal?

george-neagu a scris:

Asta este dezavantajul de a avea părți egale din capitalul social pentru ca în cadrul adunării generale care e singura care poate decide dacă profitul din anii anteriori se distribuie ca dividende cuvenite asociaților sau rămâne la dispoziția firmei, nu se poate lua nicio decizie prin vot.
Singura varianta pe care o aveți e ca în cadrul prețului de vânzare a părților dumneavoastră la părăsirea firmei, sa includeți și valoarea estimata a profitului care vi se cuvine din anii anteriori și ne repartizat încă. Dar țineți cont însă că până la urmă e doar o negociere între părți și nimeni nu poate interveni la contractul de vânzare părți sociale dacă doriți sa părăsiți firma de buna voie.


In conformitate cu prevederile L31/1990 privind societatile comerciale dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat. Suntem doi asociati iar eu vreau sa ma retrag din firma, sa cesionez partile sociale asociatului meu, dar nu inainte de a-mi lua dividendedele ce mi se cuvin. Va rog daca ma puteti ajuta cu temeiul legal daca este posibil ca eu sa iau dividendele ce mi se cuvin din profitul nerepartizat ani precedenti si profit 2022 conform cotei de participare la profit in timp ce asociatul meu nu doreste sa distribuie partea lui la dividende? De asemnea as dori temei legal pentru a incasa dividendele in transe pe urmatorii ani. Sau daca nu exista temei legal am alta solutie legala, eventual vanzare parti sociale ?
Buna dimineata!
Am un PFA neplatitor de TVA care presteaza servicii IT exclusiv pt. o companie din Anglia, pentru punctul fix din Insulele Caiman . In luna augusut depasesc cifra de afaceri de 300000 lei si ma inregistrez in septembrie platitor de TVA, Cum voi factura dupa ce devin platitor de TVA, ce mentiuni fac pe factura si daca TVA de la facturile de cumparari este deductibil?
Firma din Romania efectueaza o livrare intracomunitara de produse catre o persoana fizica cu transport auto organizat de client. Factura se face cu TVA cotele din Romania? Cum se declara si plateste in Romania?
Care sunt documentele necesare pentru a beneficia de scutire TVA pentru export de produse conf. art. 294 alin. 1 lit. b din Codul Fiscal. Firma este din Romania platitoare de TVA. Clientul este din afara UE si transportul este in sarcina sa. Trebuie sa fie inregistrat in scopuri de tva? Trebuie sa fie persoana juridica sau poate fi persoana fizica pt. a beneficia de scutire TVA? Eventual si temei legal?
Ce documente trebuie sa prezint la control pentru justificare scutire de TVA aferent export de produse in Republica Moldova?
Exportatorul firma din Romania si importatorul firma de Republica Moldova? Locul livrarii din Romania. Multumesc.