@Adam Grecu :) long story, short: conform onrc, punctul de lucru de langa mine este obtinut prin contract de novatie. Stiind cine locuieste acolo, banuiesc si cred ca vecinul a imprumutat bani de la individ, iar inchirierea (pt o suma modica, normal :)) ) este solutia sa scape de povara. Se justifica faptul ca atunci cand a fost intrebat daca pute, a spus ca miroare a mancare, mai tare :)) Ceilalti vecini au si ei spatii inchiriate: plafar, centru paine, aprozar, etc, sunt deranjati si ei, dar, daca fac reclamatii, individul face si el petitii, chiar false, chiriasilor lor, astfel sa-i faca sa plece, vecinii ramanand fara venitul suplimentar. Este imposibil sa ai totul impecabil atunci cand vine controlul. Alti vecini sunt foarte in varsta si nu au nervi pentru asa ceva. Alt vecin a spus ca are copii de crescut. Intelegeti. Iar celalalt poluator, turcul cu "covrigaria" este de o nesimtire iesita din comun: "Ce domnu' Aja miroase la vabrica" :)))))) Ca sa nu mai spun ca acolo unde are sediul social este o casa darapanata, nu cred ca locuieste cineva acolo, dar in acte figureaza "restaurant" :)))) E incurcata un pic treaba, dar se descurca incetul cu incetul. Aici ar trebui sa vina simultan politia, economicul, disciplina in constructii, onrc, dsp, dsv, sanepid, etc. Cam 40% din vina este a biroului autorizari comerciale de la primaria sectorului 5. Acolo exista o practica: vine "paronul" si depune actele pt autorizare, si obtine un bon cu care dovedeste ca este in curs de autorizare, si in baza caruia funtioneaza. Trec 44 de zile iar in ziua 45 este chemat "sa mai aduca o hartie" pentru edificare, si, normal, se prelungeste inca 45 de zile. Si asa la 10 vizite pe an poti functiona fara autorizatii, "ca e proasta legea domnu' ":)))) (exprimarea politistilor locali). Peste asta, toti fac parte din politia locala: contructii, autorizari, mediu, asa-numita circulatie :)), ordine publica, etc. Nu au pic de rusine, bun simt, educatie, si mai ales pregatire. Au umplut tot sectorul 5 cu pizzerii pt livrare, saormerii, covrigarii, placintarii case de pariuri, ceva banci, farmacii puzderie, gogoserii, etc. In zona Teius sunt 4(patru) fast-food-uri unul langa altul, iar in toate intersectia sunt 6 (sase), plus 4 farmacii si o banca (au fost doua). :))))) Pe lungime de o statie de tramvai sunt 10-11 fast-food-uri, Iar aici este mai aerisit, sa vedeti in tot sectorul!! Am vorbit deja cu doi redactori de la digi, si sunt foarte interesati :))))) La noi este zona de case particulare. Cu o singura exceptie, ne intelegem foarte bine cu totii.
@ DlGoe :) individul face ceea ce stie mai bine, vina totala este a autoritatilor care permit actiunile individului, din diverse motive: "prietenii", grade de rudenie, "atentii", obligatii. Dar pentru atentii exsista DNA, iar pentru "prietenii" si/sau grade de rudenie DIICOT. Am aflat ca la ambele sunt linii telefonice non-stop :) Mai nou, sotia mergea pe strada, a primit un telefon, si dupa ce a raspuns, individul/"patronul" macelariei a inceput sa urle la ea ca ii fotografiaza masinile. Calm, am fost la sectia de politie unde am facut plangere :) Ajuns acasa am inteles "problema" individului: masinile au numar PMB :)))) Dupa un telefon la Primaria generala am aflat ca, de fapt, sunt numere rezervate, iar respectivele vehicole nu sunt in dotarea primariei. Asa ca vor sa afle "cine este individul si care este scopul in care foloseste aceste numere de imnatriculare" (am citat) :)))))))))). Asa cum spunea cineva, astept cu interes si atentie sa vad ce se intampla.:))))) Ieri am fost si la DSP, unde am aflat ca de fapt individul a fost la ei pt autorizare dar datorita activitatilor declarate nu avea nevoie de autorizare de la ei, asa ca a fost directionat la primaria de sector pentru avize pct de lucru :))) Pana la urma legi exista, trebuie doat sa fie aplicate :)
Va tin la curent
Am facut foarte multe petitii in decurs de 3 ani si jumatate. De la primaria de sector (5) se tergiverseaza raspunsurile pana la 45 de zile, astfel incat mai mult de 10 raspunsuri/an nu dau. Acolo unde au avut chef sa raspunda. Chiar daca am si numar de inregistrare, ele totusi se "pierd" :), proportia fiind cam 4:1. In raspunsuri sunt invocate diverse legi care de fapt ii contrazic :)). Dupa ce am atras atentia asupra acestui fapt, raspunsurile lor nu au mai cuprins si legi ci doar ceva evaziv: "am fost, am facut" si "in limita competentelor". Am cautat "competentele" lor si nu am gasit decat descrieri foarte sumare, aparent incomplete (dpdv logic), care totusi ii obliga sa ia masuri, dar nu o fac. Am aflat ca societatea respectiva are alte activitati declarate la punctul de lucru (bacanie nu catering si fast-food), si nu are nici autorizatie de funtionare de cel putin 3 ani (am raspunsul in scris de la Autorizari comerciale). Am aratat si legile incalcate, raspunsul fiind: "Al cui este Ordinul? Al ministrului sanatatii, el sa-l aplice" :)))) Despre autorizari DSP si DSV nu se pune problema, a completat cateva declaratii pe proprie raspundere descarcate de pe site=ul anaf si gata, a fost acceptat de primaria sector 5 :)) Este in ping-pong intre "birouri": Autorizari comerciale - Control activitati comerciale - Mediu - Disciplina in constructii - Garda de mediu. Fiecare da vina pe celalalt. Mai nou, receptionerele de la Petitii telefonice au primit indicatii clare sa nu imi mai primesca sesizarile. Asta mi-a spus una din ele mai "voalat". La telefon imi inchid pur si simplu in timp ce vorbim. Fara sa mai spun si tonul agresiv pe care il au cei de la mediu sau tonul si expresiile in ras si zeflemea ale celor de la control. As putea scrie o carte despre toata problema :))
Buna ziua, avem langa noi o societate care ne inunda cu mirosuri grele de afumat, prajit, fiert. Aceasta nu are autorizatii de functionare (conform serviciului de autorizari comerciale din primarie). Dupa numeroase petitii si sesizari imi este foarte clar ca este tinut in brate de cineva din primarie. Noi dorim sa respiram si sa traim in propria casa, sa aerisi, sa putem pune haine la uscat afara. Nu stiu unde sa ma adresez sa rezolv aceasta situatie. Ce ma sfatuiti, va rog?