@Iliei
Se pare ca nici aici nu ne poate lamuri nimeni.
Nu stiu daca asta trebuia sa fac dar eu am depus o petitie la Avocatul Poporului si astept raspuns.
N-am legatura cu domeniul juridic asa ca am scris-o si eu cum m-a dus capul :)
....
3.Prezentarea succintă a drepturilor şi libertăţilor încălcate:
Dreptul la egalitate în faţa legii şi protecţia împotriva discriminării
Principiul neretroactivității legii
4.Autoritatea administrativă sau funcţionarul public reclamat:
GUVERNUL ROMÂNIEI
5.Descrierea succintă a faptelor invocate, prin care vi s-au încălcat drepturile: (puteţi continua pe o altă pagină, pe care să o anexaţi la cerere)
ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 27 din 18 martie 2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei emisă de către GUVERNUL ROMÂNIEI și publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 274 din 22 martie 2022 creaza o situație discriminatorie pentru consumatorii casnici de energie electrică ce depașesc un consum mediu lunar de 300kwh.
Astfel, prin prevederile art.1, alin(1), în timp ce toate celelalte categorii de consumatori(inclusiv consumatorii noncasnici) beneficiază într-un fel sau altul de plafonarea prețului, această categorie este omisă de la plafonare.
Mai mult, prin prevederile art.2, alin(2), prețul mai avantajos din contractile aflate în vigoare li se aplică doar celor prevăzuți la art.1, alin(1) creând astfel o situație economică dezavantajoasă în mod discriminatoriu pentru categoria de consumatori casnici cu un consum de peste 300kwh/luna.
Practic ordonanța contrazice chiar articolul de lege pe care îl modifică(Art. 80 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012) și care la alin. (4) lit b) și e) prevede:
“...
Articolul 80
Intervenții în formarea prețurilor
...
(4) Oricare și toate intervențiile publice în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie:
...
b) să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii și verificabile;
...
e) să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu.
...”
Deasemenea, ordonanța nu precizează ce pricipii si criterii au stat la baza stabilirii pragurilor de consum prevăzute la art.1, alin(1) însă din modul în care este practic penalizată categoria celor care consumă peste 300kwh/lună pare să fi fost evitarea risipei. Dar în acest caz se penalizează practic un comportament trecut al consumatorului întrucat categoriile de consumatori prevăzute la art.1, alin, (1) sunt constituite pe baza consumului mediu lunar din anul 2021 ordonanța având astfel efect retroactiv.
Ma puteti, va rog, lamuri in legatura cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022?
Fac parte din categoria clientilor casnici al caror consum de energie electrica depaseste 300kwh lunar. Nu cu mult dar depaseste.
Toate celelalte categorii de consumatori, persoane fizice sau juridice, beneficaza de o forma de plafonare a pretului. Ba mai mult, in cazul in care pretul specificat in contractul cu furnizorul este mai mic decat cel plafonat, se aplica pretul din contract.
Eu m-am trezit in situatia in care, dupa ce ca nu mi se aplica niciun fel de plafonare, pretul din contractul meu valid a fost efectiv anulat de catre aceasta OUG.
Poate o OUG sa anuleze prevederile unui contract intre parti?
Este discriminata aceasta categorie de consumatori?
Ce se poate face?