Asa dupa cum vad, se poarta discutia de dragul discutiei. Pe cine il intereseaza problema (fie ca avocat profesionist) fie doar ca simplu utilizator, ar trebui sa se informeze intr-un mod mult mai serios asupra unei probleme legale. De aceea justitia romana este perceputa atat de rau, atat in tara, cat si in Europa, si / sau in lume. Nu este nevoie de nici-o exceptie de neconstitutionalitate, ci doar de interes. In OU 195/2002, art. 6, al. 6 este definita notiunea de
autovehicul: "6. autovehicul - vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule".
Putin mai jos, la al. 21, este definita notiunea de
moped: 21. moped - vehiculul cu două, trei sau patru roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală este de cel mult 4 kW".
Asadar, tinand cont de definitiile de mai sus, rezulta ca subsemnatul este in posesia unui moped, avand viteza maxima de 25 km/h (cu limitator de viteza) sau 42 km/h (in lipsa limitatorului de viteza) si puterea maxima a motorului electric de tractiune de 3.9 kW, care in conformitate cu definitia de la al. 6 nu este considerat autovehicul, si deci are acelasi regim cu caruta (sau cu un alt vehicul, inafara autovehiculului) din punctul de vedere al obligativitatii RCA si / sau RTP atunci cand circula pe drumurile publice.. Am marcat cu aldine, caractere cursive si am subliniat concluzia, pentru a fi vizibila oricui s-ar afla in aceeasi situatie cu mine. Altminteri, imi pare rau ca am facut un cont inutil pe acest forum, in speranta ca voi gasi un raspuns calificat. Consider asadar subiectul inchis, ceea ce ar trebui sa faca si moderatorul, pentru a nu permite mai departe interventii de genul:
Mda, acum dupa ce ati vazut baza legala, ati dat-o pe filozofia actului juridic. Mergeti la avocatul poporului sa va ajute, cu o neconstitutionalitate.